27 lipca 2015

Episode 130: Karolina Dziś Serwuje - Śniadanie Festiwalowe

Śniadanie Festiwalowe

Lato, oprócz urlopu, to też czas koncertów i festiwali. Na pewno wielu z Was uczestniczy w tego typu wydarzeniach, ja sama, przynajmniej raz w sezonie, idę na dobry koncert czy jadę na festiwal :) Z myślą o takich osobach, a zwłaszcza o osobach śpiących pod namiotami, przygotowałam świetny i łatwy do zrobienia bogaty zestaw śniadaniowy. Wszystkie produkty, których użyłam są dostępne w sklepach Lidl, a dla szczęściarzy wybierających się w tym roku na Woodstock w Kostrzynie nad Odrą, mam dobrą wiadomość, bo właśnie tam, Lidl otworzy swoją 'Rockową Wyspę Lidla'. Zatem wszystkie te smakołyki będziecie mieli pod ręką ;) Nic, tylko piknikować!



Składniki:

- ananas - 1 szt.
- szynka szwarcwaldzka - 1 op. (100 g) (np. Dulano, dostępny w sklepach LIDL)
- pomidory malinowe - 2 szt.
- szczypior z dymką - 1 pęczek
- ser pleśniowy Camembert - 120 g (np. Bluedino, dostępny w sklepach LIDL)
- ser kozi pleśniowy - 120 g (np. Crottins de Chevre, Chevretine, dostępny w sklepach LIDL)
- dżem z czarnych porzeczek - 2 łyżki (np. Dżem Sympathica, dostępny w sklepach LIDL)
- jogurt typu greckiego - 400 g
- świeże jagody lub borówki - 2 garści
- płatki śniadaniowe - 100 g (np. Vitte Duo, dostępne w sklepach LIDL)
- bagietka - 1 szt.
- oliwa z oliwek
- miód
- sól, pieprz
- świeża bazylia

Sposób przygotowania:

Śniadanie składa się z kilku elementów, jeśli jest Was więcej przygotujcie wszystkie, jeśli mniej możecie je podzielić na kilka dni :)
Pierwsza rzecz, to bardzo proste połączenie jogurtu greckiego z dowolnymi płatkami śniadaniowymi i świeżymi jagodami lub borówkami. Możecie dodać do tego miętę lub miód, jeśli zabraknie Wam słodyczy.
Druga opcja to prosta surówka z krojonych pomidorów malinowych z posiekanym szczypiorem i cebulką dymką. Wystarczy trochę soli i pieprzu, do tego pieczywo (np. przypieczone na ognisku) i sałatka gotowa.
Następnie proponuję Wam połączenie serów pleśniowych ze słodko-kwaśnym dżemem porzeczkowym (moim ulubionym!) i świeżą bazylią. Zaskoczy Was jak bardzo te składniki do siebie pasują. Do tego zestawu świetnie będzie pasowała bagietka prosto w piekarni.
Teraz trochę bardziej skomplikowany wariant, do przyrządzenia którego będziecie potrzebować przenośnego grilla bądź paleniska i patelni grillowej bądź ogniska i specjalnej kratki do grillowania warzyw i owoców. Wierzcie mi, wcale nie jest trudno zabrać coś takiego ze sobą, a naprawdę warto. Wybrane 'narzędzie' smarujemy delikatnie oliwą.
Do tej potrawy potrzebujemy świeżego ananasa, którego obieramy, kroimy w plastry o grubości min. 1 cm, a na koniec pozbawiamy twardego środka. Następnie każdy plaster smarujemy miodem i grillujemy, aż powstaną nam ładne brązowe ślady od karmelizacji cukru z ananasa i miodu. Na ciepłym ananasie układamy plastry szynki szwarcwaldzkiej. Do tego dania świetnie będą pasowały okrągłe bułki np. z sezamem.
Tak zróżnicowanym śniadaniem na pewno dobrze się najecie, a także zyskacie sporo energii do dalszej zabawy :) Bawcie się dobrze!





                                                                                                                                    © All rights reserved