20 maja 2015

Episode 122: Karolina Dziś Serwuje - Zdrowa sałatka fast-food'owa

Zdrowa sałatka fast-food'owa

Każdego czasami nachodzi ochota na coś niezdrowego z restauracji szybkiej obsługi. Nie oszukujmy się, nikt nie jest idealny ;) Jeżeli zdarzy się taka właśnie sytuacja, starajmy się, aby taki posiłek, był jak najmniej zmarnowany i zawierał, mimo wszystko, jak najwięcej witamin. Mam dla Was całkiem przyjemny i zdrowy sposób na wykorzystania panierowanej piersi z kurczaka (tzw. Strips) z KFC. Poza samym mięsem, pozostałe składniki są bardzo zdrowe i smaczne, łącznie z dressingiem. Nie dajcie się zwieść sałatkom serwowanym w tych restauracjach z ich dziwnymi sosami, sami zróbcie taką sałatkę, a na pewno się nie rozczarujecie.



Składniki:

- panierowane piersi z kurczaka - 3 lub 4 szt.
- sałaty - rzymska, karbowana, batawska, roszponka (lub inne wybrane)
- marchewka - 1 szt.
- czerwona cebula - 1 szt.
- pomidorki koktajlowe - 250 g
- wiórki kokosowe - 1 garść
- jogurt naturalny - 200 g
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- czosnek - 3 ząbki
- cytryna - 1/2 szt.
- świeże oregano
- świeży tymianek
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sałaty rwiemy na mniejsze części, dokładnie myjemy, suszymy i przekładamy do salaterki. Gotowego kurczaka kroimy w paseczki. Marchewkę kroimy we wstążki, za pomocą obieraczki. Cebulkę siekamy, a pomidorki koktajlowe kroimy na pół lub na ćwiartki. Mieszamy składniki dłońmi, a na koniec całość posypujemy wiórkami kokosa. Do przygotowania dressingu potrzebujemy jogurtu naturalnego. Mieszamy go z oliwą z oliwek, wyciśniętymi ząbkami czosnku oraz sokiem z połówki cytryny. Dodajemy po łyżce siekanego tymianku oraz oregano, a potem doprawiamy solą i pieprzem (wystarczy szczypta jednego i drugiego). Dokładnie mieszamy. Sałatkę wykładamy na talerz i polewamy przygotowanym dressingiem.
Jeżeli macie ochotę przygotować swoją pierś z kurczaka ala KFC, skorzystajcie z mojego przepisu na Kurczaka w cieście piwnym.
                                                                                                                                    © All rights reserved