21 sierpnia 2013

Episode 66: Karolina Dziś Serwuje - Tatar z łososia

Tatar z łososia

Kilka najbliższych dań, które tu opiszę, przygotowałam na swoje przyjęcie urodzinowe :) Uwielbiam zaskakiwać moich gości ciekawymi potrawami, których na codzień na pewno nie jedzą. Tatar wielu osobom źle się kojarzy, ze względu na surowe mięso... Jednak tatar z łososia to zupełnie inna bajka i chyba nie muszę wspominać jak bardzo łosoś jest zdrowy :)



Składniki:

- filet z łososia - ok. 400 g
- pęczek szczypiorku – 1 szt.
- kapary - 2 łyżki
- ogórek kiszony – 1 szt.
- cebula – 1 szt.
- pieprz, sól morska
- musztarda sarepska - 1 łyżka
- oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Tatar robi się bardzo szybko. Zaczynamy od poszatkowania łososia. Możemy użyć do tego blendera lub malaksera, lub po prostu bardzo drobno go pokroić. Potem, przekładamy rybę do miski. Następnie, siekamy pęczek szczypiorku, cebulę i ogórek. Wszystkie składniki muszą być drobno pokrojone, ale nie zmielone. Zmielony może być tylko łosoś. Do tego dodajemy jeszcze dwie łyżki pokrojonych kaparów. Żeby dodać naszemu tatarowi ostrzejszego smaku, doprawiamy go łyżką musztardy. Jeśli lubicie ostrą użyjcie rosyjskiej lub dijon, jeśli nie, świetna będzie sarepska czy zwykła delikatesowa. Jeszcze łyżka lub dwie oliwy oraz sól i pieprz do smaku. Tatar podajemy z bagietką z masłem czosnkowym lub zwykłą.
© All rights reserved