10 grudnia 2012

Episode 41: Karolina Dziś Serwuje - Gnocchi w czerwonym pesto

Gnocchi w czerwonym pesto 

Włoskie gnocchi to właściwie polskie kopytka, jednak podaje się je w inny sposób. Nasze kopytka serwujemy często ze skwarkami, czy po prostu jako dodatek do mięs. Natomiast włoskie gnocchi łączymy z pysznymi sosami typu pomodoro, pesto czy funghi. Po włosku słowo gnocchi to liczba mnoga od gnocco, czyli dosłownie "gruda". Także spróbujcie tych pysznych grudek z domowym czerwonym pesto.



Składniki:

Gnocchi:
- ugotowane ziemniaki - 1 kg
- mąka pszenna tortowa - 200 g
- jajko - 1 szt.
- sól

Czerwone pesto:
- suszone pomidory w zalewie - 1 słoik
- świeża bazylia
- czosnek - 2 ząbki
- tarty parmezan - 50 g
- orzechy nerkowca lub pinii - 2 garstki
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania kluseczek gnocchi. W tym celu obieramy kilogram ziemniaków i gotujemy je z dodatkiem pół łyżki soli. Następnie odlewamy je, ugniatamy (również za pomocą praski) i czekamy aż ostygną. Kiedy są jeszcze ciepłe dodajemy do nich 200 g mąki tortowej, która sprawia, że gnocchi będą bardzo miękkie i delikatne, oraz jedno jajko. (w niektórych przepisach sól dodaje się po ugotowaniu, a nie w trakcie). Teraz ugniatamy ciasto. Cały czas podsypujemy je mąką, żeby się nie kleiło.

Kiedy już mamy gładkie ciasto, bez grudek, dzielimy je na kilka części, które formujemy w cienkie wałeczki. (dokładnie tak jak na kopytka). Potem kroimy wałki w ok. 2 cm kawałki. Taki kawałek ugniatamy widelcem tak, aby powstały wąskie rowki, dzięki czemu sos będzie lepiej do nich przywierał.

W tym czasie przygotowujemy też garnek z wodą, w której będziemy gotować gnocchi. Kluseczki gotujemy w lekko osolonej wodzie z odrobiną oliwy, wykładamy je na półmisek kiedy wypłyną na powierzchnię wody.

W trakcie gotowania przygotowujemy nasze pesto. Wystarczy połączyć wszystkie składniki w jednym naczyniu i porządnie je zmiksować. Oliwy dolewamy na oko, do momentu aż pesto będzie miało konsystencję sosu, jednak nie płynną. Po zmiksowaniu sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.

Gnocchi wykładamy na talerz, układamy na nie porcję pesto i dekorujemy bazylią. W trakcie jedzenia rozprowadzamy sos po wszystkich kluseczkach.