22 lipca 2016

Episode 188: Karolina Dziś Serwuje - Razowa Pizza z bakłażanem, pomidorami i mozzarellą

Razowa Pizza z bakłażanem, pomidorami i mozzarellą
podawana z pesto z rukoli

Lubię w swojej kuchni 'odchudzać' znane potrawy, które przygotowywane w tradycyjny sposób, mogą zawierać zbyt dużo kalorii. Zwłaszcza dla osób na diecie. W ten sposób powstała moja pizza na bazie mąki razowej. Przyznam, że nie spodziewałam się, że efekt będzie aż tak fantastyczny :) Już teraz wiem, że ta wersja pizzy, na zawsze zagości w moim jadłospisie. Jako dodatki wybrałam lekkie i zdrowe warzywa i ser, oraz bardzo zielone i zdrowe PESTO Z RUKOLI (link). Przepis na to pesto znalazł się już na moim blogu, przy okazji pysznego spaghetti. Tym razem jednak, użyłam pestek słonecznika oraz sera pecorino. Pozostałe składniki bez zmian.



Składniki:

PIZZA

- mąka razowa - 2 szkl.
- mąka pszenna - 1/2 szkl.
- drożdże świeże - 50 g
- mleko 1,5% - 1/2 szkl.
- woda gotowana - 1/2 szkl.
- oliwa z oliwek - 5 łyżek
- sól - 1/2 łyżeczki

DODATKI

- bakłażan - 1 szt.
- pomidory - 2 lub 3 szt.
- mozzarella light - ok. 250 g
- kapary - 2 garstki

SOS DO PIZZY

- przecier pomidorowy - 500 g
- miód - 1 łyżka
- czosnek - 3 ząbki
- oliwa z oliwek - 1 łyżka
- sól, pieprz
- suszone zioła: oregano, tymianek, bazylia - każde po dużej szczypcie

Sposób przygotowania:

Mleko łączymy z ciepłą wodą, dodajemy drożdże i mieszamy dopóki się nie rozpuszczą. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki razowej. Na środku robimy wgłębienie, do którego wsypujemy sól oraz 4 łyżki oliwy z oliwek. Na koniec wlewamy drożdże z mlekiem i wodą. Masę mieszamy widelcem. Kiedy ciasto zgęstnieje, zaczynamy je wyrabiać. Do przepisu dodałam też trochę mąki pszennej, której używałam do podsypywania wyrabianego ciasta. Zrobiłam tak, żeby ułatwić sobie zadanie. Mąka razowa sprawia, że ciasto jest twardsze i czas jego ugniatania jest znacznie dłuższy. Podsypywanie mąką pszenną, dodaje tę odrobinę więcej glutenu, który pomaga spoić ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy pozostałą nam 1 łyżką oliwy. Odstawiamy na 45 min. w ciepłe miejsce, pod przykryciem.
W czasie, kiedy nasze ciasto spokojnie sobie rośnie, przygotowujemy sos pomidorowy oraz pozostałe dodatki. Przecier pomidorowy łączymy z miodem, wyciśniętym czosnkiem, ziołami i oliwą z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość zagotowujemy w rondelku mieszając i gotowe.
Bakłażana kroimy w centymetrowe plastry, podobnie kroimy pomidory i mozzarellę. Bakłażan dodatkowo oprószamy solą i pozostawiamy na chwilę, dopóki nie pojawi się na nim 'rosa', co oznacza, że sól spełniła swoje zadanie i wyciągnęła goryczkę. Wtedy je płuczemy i suszymy papierowymi ręcznikami.
W między czasie przygotowujemy też pesto z rukoli j.w.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na wielkość blaszki do pieczenia. Dzięki oliwie, którą je posmarowaliśmy, ciasto nie będzie się lepić do wałka. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej nasze ciasto, zagniatamy krawędzie. Pizzę smarujemy sosem pomidorowym. Sosu na pewno Wam zostanie, dlatego resztę wekujemy i trzymamy w lodówce, do następnego razu.
Jako pierwsze układamy plastry bakłażana, na to pomidory, a na koniec mozzarella. Posypujemy kaparami. Całość możemy jeszcze odrobinę posolić.
Czas pieczenie to ok. 25 min. w 180°C. Polecam użycie specjalnej funkcji do pieczenia pizzy, jeśli taką macie w piekarniku.
Ze względu na to, że użyliśmy mąki razowej, ciasto będzie bardziej chrupkie i trochę twardsze, przypominające pieczywo, ale takie właśnie powinno być. Pizzę serwujemy z pesto z rukoli.
© All rights reserved