3 czerwca 2013

Episode 60: Karolina Dziś Serwuje - Sałatka z grillowanym kurczakiem i szparagami z sosem balsamicznym

Sałatka z grillowanym kurczakiem i szparagami 
z sosem balsamicznym

Sezon na szparagi trwa już od jakiegoś czasu i bardzo dobrze, bo uwielbiam szparagi! Białe są świetne do zupy i zapiekania, a zielone do grillowania. Połączyłam więc sezon na szparagi z sezonem grillowania i przygotowałam pyszną i zdrową sałatkę.



Składniki:

- pierś z kurczaka - 500 g
- szparagi zielone - 1 pęczek
- pomidory koktajlowe kiściowe - 250 g
- papryka czerwona - 1 strąk
- oliwki czarne
- sałata lodowa - 1 szt.
- rukola
- ocet balsamiczny
- oliwa z oliwek
- miód
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Podstawą tej sałatki jest grillowanie. Jeśli nie mamy dostępu do grilla, zawsze możemy użyć piekarnika z funkcją grillowania lub patelni grillowej. Ja użyłam piekarnika. Na dużej blasze układamy pierś kurczaka. Całość solimy i pieprzymy oraz skrapiamy oliwą z oliwek. Nie dodajemy nic więcej. Grillujemy pierś przez 20 min. w 200°C, a następnie układamy obok szparagi, pomidory i pokrojoną w paski paprykę. Również doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną oliwy. Grillujemy przez kolejne 20-25 minut, a , temperaturę obniżamy do 180°C. Na talerzach rozkładamy porwaną sałatę lodową i rukolę. Teraz przygotowujemy sos. Do małej miseczki wlewamy cztery łyżki octu balsamicznego, cztery łyżki miodu i cztery łyżki oliwy. Mieszamy. Sos powinien być lekko kwaśny. Jeśli uznacie, że jest zbyt kwaśny, dodajcie miodu. Kiedy mięso i warzywa są gotowe, po kolei układamy je na sałacie. Zaczynamy od szparagów, potem pomidory i papryka. Pierś kroimy w plastry i układamy na warzywach. Całość posypujemy oliwkami i polewamy obficie sosem.
© All rights reserved