8 czerwca 2015

Episode 124: Karolina Dziś Serwuje - Kotlety ziemniaczane ze szczypiorkiem i czosnkiem

Kotlety ziemniaczane ze szczypiorkiem i czosnkiem

Ziemniaki, choć proste, dają nam ogrom możliwości kulinarnych. Jest bardzo wiele sposobów na ich przyrządzanie. Ostatnio obiły mi się o uszy kotlety ziemniaczane, które nie są ani plackami ziemniaczanymi, ani pyzami, ani frytkami...itd. To coś dla mnie nowego, czego jeszcze nie próbowałam, dlatego przygotowałam swoją wersję takich kotletów z dodatkiem świeżego szczypiorku i czosnku. Mogą one służyć jako dodatek do obiadu, ja jednak proponuję podawanie ich jako osobne danie z dodatkiem sosu koperkowego, na który przepis znajdziecie poniżej. Danie polecam szczególnie osobom nie jedzącym mięsa lub ograniczającym jego ilość w diecie.



Składniki:

- ziemniaki (dowolna odmiana) - 1,5 kg
- jaja - 2 szt.
- mąka pszenna tortowa - 4 łyżki
- szczypiorek sałatkowy - 1 pęczek
- czosnek - 4 ząbki
- jogurt naturalny - 200 g
- cytryna - 1/2 szt.
- koperek siekany - 1 łyżka
- sól, pieprz
- olej rzepakowy - do smażenia
- bułka tarta - może być z pieczywa razowego lub innego

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w dobrze osolonej wodzie. Kiedy już będą miękkie, odcedzamy je z wody i czekamy aż ostygną. Następnie przeciskamy je przez praskę do ziemniaków, do wcześniej przygotowanej miski.  Przeciskanie jest konieczne, ponieważ musimy pozbyć się grudek. Potem, po kolei, dodajemy pozostałe składniki: 2 jajka, 4 łyżki mąki, posiekany szczypiorek oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Masę doprawiamy też świeżo zmielonym pieprzem. Nie dodajemy już soli, bo ziemniaki były solone podczas gotowania. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Na patelnię, najlepiej z dnem odpornym na przywieranie, wlewamy olej rzepakowy, na oko, 1/5 szklanki. Podczas smażenia będziemy musieli go po trochu dolewać. Rękami formujemy kotlety (tak jak np. mielone), obtaczamy w bułce tartej i smażymy, do uzyskania lekko brązowego apetycznego koloru. Po smażeniu, zdejmujemy kotlety i koniecznie wykładamy je na papierowe ręczniki, w ten sposób ograniczamy ilość tłuszczu. Do naszych kotletów przygotowujemy też lekki sos na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem łyżki siekanego koperku, soku z połówki cytryny oraz świeżo zmielonego pieprzu.
                                                                                                                                  © All rights reserved