2 lipca 2019

Episode 262: Karolina Dziś Serwuje - Sól pietruszkowa

Sól pietruszkowa

Sole smakowe to patent, który znam od dawna, ale i dawno go nie używałam. Kiedyś zrobiłam sól chili i przyznam, że kilka lat stała nieużywana, właściwie nie wiem dlaczego ;) Jednak sól pietruszkowa, to już inna historia, zużyłam ją w kilka tygodni! Pasuje niemal do wszystkiego, do przyprawiania mięsa, warzyw, do doprawiania zup, do kanapek itp. itd. A najbardziej lubię jej używać do frytek ... I tu zdradzę Wam kolejny mój patent: posypujcie frytki świeżą natką pietruszki i doprawcie solą pietruszkową. Połączenie frytek z pietruszką jest po prostu bajeczne i wystarczy za całe danie, po co do tego mięso? Wszystko, co trzeba jest już na talerzu. Polecam!



Składniki:

- sól morska - 500 g
- natka pietruszki - 1/2 pęczka

Sposób przygotowania:

Do przygotowania niezbędny jest dobry rozdrabniacz, najlepiej malakser. Dzięki temu przygotowanie jest bardzo proste i błyskawiczne. Do misy malaksera wsypujemy sól, dodajemy posiekaną natkę. Mielimy dopóki pietruszka nie rozdrobni się tak, że jej kawałki będą niemal niewidoczne, a sól zmieni kolor na zielony.

Na koniec rozsypujemy sól do wyschnięcia na przykład na pergaminie. Po paru godzinach przesypujemy ją do słoika i możemy używać do wszystkiego.
© All rights reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz