Nazywam to danie sałatką, ale jest to po prostu nowy sposób na serwowanie ziemniaków. Czy to do obiadu, do grilla lub tak po prostu na przekąskę. W mojej wersji są lekkie, świeże i aromatyczne. Prezentują się przepięknie, a smakują wszystkim. I jak zawsze przypominam, ziemniaki same w sobie nie tuczą, wszystko zależy od tego z czym je podajemy i jak je gotujemy, no i oczywiście ilość. Kluczem do sukcesu jest umiar! ;)
Składniki:
- młode ziemniaki drobne - ok. 1 kg
- natka pietruszki - 1 pęczek
- cebula czerwona - 1 duża szt.
- oliwa z oliwek - 4 łyżki
- sok z 1/2 cytryny
- pieprz cytrynowy - 1/2 łyżeczki
- sól - 1/2 łyżeczki plus do posolenia wody na ziemniaki ok. 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Ziemniaki szorujemy porządnie, ale nie obieramy. Gotujemy w osolonej wodzie, pilnując, żeby się nie rozgotowały, bo będą się rozpadać. Powinny być lekko al dente. Aby to sprawdzać używajcie np. długiego patyczka.
Gotowanie ziemniaki odcedzamy i studzimy. Kroimy je na pół. Jeśli macie większe sztuki, pokrójcie je na 4. Przekładamy je do miski.
W między czasie siekamy drobno czerwoną cebulę oraz cały pęczek natki pietruszki.
Z oliwy z oliwek, osku z cytryny, pieprzu cytrynowego i soli przygotowujemy dressing. Można to zrobić w słoiczku i użyć go jak shaker'a. Sosu zawsze próbujemy przed użyciem, musi być wyraźny w smaku, za słony, za kwaśny, za ostry itp. Pamiętajcie, że musi doprawić całą sałatkę, a wtedy te smaki się ładnie rozłożą. Jeśli uznacie, że któregoś ze smaków jest za mało, dodajcie więcej, soli, czy soku z cytryny czy pieprzu.
Do ziemniaków dodajemy całą cebulę i 2/3 natki pietruszki. Mieszamy całość z przygotowanym sosem. Przekładamy na ładny talerz lub do salaterki i jeszcze na koniec posypujemy pozostałą pietruszką.
Serwujemy na zimno do mięsa, ryb lub jako samodzielne danie.
© All rights reserved
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz