21 lipca 2014

Episode 95: Karolina Dziś Serwuje - Zupa krem z pomidorów i papryki

Zupa krem z pomidorów i papryki

Dawno już nie serwowałam Wam zupy, zatem nadrobię zaległości :) Ta prosta zupa jest pełna witamin, nie zawiera mięsa i tłuszczu, a jedynie pyszne warzywa i przyprawy. Można ją jeść na ciepło lub pić jak sok warzywny na zimno. W każdej formie będzie świetna. Polecam!



Składniki:

- pomidory - świeże lub z puszki (jeśli świeże to ok. 6 szt., jeśli z puszki to 3 puszki krojonych pomidorów)
- papryka - 2 szt. czerwone
- marchewki - 2 szt.
- świeża bazylia
- czosnek - 4 ząbki
- suszone oregano
- mielona słodka papryka
- sól, pieprz
- szczypiorek (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Ugotowanie zupy to głównie wrzucanie poszczególnych składników w odpowiedniej kolejności do gotującej się wody. W tym przypadku nie będzie inaczej :) Zaczynamy od pokrojenia pomidorów, możemy wcześniej je wyparzyć i obrać ze skóry (czynności pomijamy jeśli używamy pomidorów z puszki). Mi osobiście skórka nie przeszkadza, w trakcie blendowania i tak znika, a mam wrażenie, że dodaje więcej smaku potrawom. Pomidory wrzucamy do gotującej się wody (2 lub 3 litry). Następnie obraną marchew kroimy w krążki, a umyte papryki (również ze skórką) kroimy w ćwiartki bądź ósemki i wrzucamy do naszego wywaru. Dajemy podgotować się warzywom ok. 15 min. Potem siekamy garść listków świeżej bazylii, wyciskamy czosnek oraz doprawiamy zupę słodką papryką, oregano, solą i pieprzem. Gotujemy przez 45 min. Przed podaniem zupę dokładnie miksujemy, żeby nie zostały żadne cząstki warzyw lub skórki. Jeżeli mamy obawy, możemy przelewać zupę na talerz przez sitko. Podając posypujemy zupę świeżym szczypiorkiem.
                                                                                                                               © All rights reserved