15 lipca 2012

Episode 11: Karolina Dziś Serwuje - Guacamole; Salsa pomidorowa; Sos śmietanowy; Sos serowy

Guacamole; Salsa pomidorowa; Sos śmietanowy; Sos serowy

Dziś zaprezentuję Wam proste przepisy na pyszne dipy do nachos. Jeśli macie w planach przyjmowanie gości lub po prostu sami chcecie coś pochrupać i niekoniecznie przepadacie za sklepowymi sosami, te przepisy będą dla Was w sam raz. Sosy są robione od podstaw, są łatwe do przygotowania, a przede wszystkim są świeże i bardzo smaczne.




1. Sos GUACAMOLE

Jest to jeden z najlepszych sosów na świecie, ale tylko jeśli został dobrze zrobiony. Nie ma porównania do tych ze sklepu, które zazwyczaj są mdłe i bez smaku. Zatem warto poświęcić trochę czasu, żeby móc się cieszyć oryginalnym smakiem prawdziwego quacamole.

Składniki:

- dwa średnie awokado
- cebula dymka
- pomidor
- świeża kolendra
- czosnek
- oliwa z oliwek
- ostra papryczka
- limonka
- sos tabasco
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od obrania awokado i wyjęcia pestek. Kroimy je w średnią kostkę i wrzucamy do miski. Potem kolejno dodajemy pozostałe składniki. Cebulę kroimy w półksiężyce, pomidora również w kostkę. Dodajemy dwa lub trzy ząbki czosnku, drobno pokrojone. Wrzucamy sporą garść posiekanej świeżej kolendry. Dolewamy jedną łyżkę wyciśniętego soku z limonki oraz dwie łyżeczki sosu tabasco. Kroimy małą ostrą papryczkę, razem z pestkami i również dorzucamy do miski. Na koniec dolewamy cztery łyżki oliwy z oliwek oraz dodajemy sól i pieprz, w zależności od preferencji. Ja dodaję sporo soli, awokado nabiera wtedy mniej gorzkiego posmaku. Kiedy już wszystko mamy w jednym naczyniu, miksujemy blenderem aż powstanie jednolita zieloniutka pasta. Sos guacamole powinien być gęsty, nie płynny, dlatego pamiętajcie, żeby nie przedobrzyć z płynnymi dodatkami. Po zblendowaniu sos jest gotowy do podania.

2. Sos SALSA POMIDOROWA

Salsa czyli sos meksykański z drobno pokrojonych warzyw.

Składniki:

- 4 pomidory
- czosnek
- cebula dymka
- szczypiorek
- świeża natka pietruszki
- ostra papryczka
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Robimy dokładnie tak samo jak w przypadku pierwszego sosu, czyli po kolei kroimy składniki i wrzucamy do naczynia. Zaczynamy od pomidorów, cztery spore pomidory kroimy w kostkę. Dodajemy 3 pokrojone ząbki czosnku. Kroimy cebulę ze szczypiorkiem. Dodajemy garść świeżej natki pietruszki. Kroimy małą ostrą papryczkę, dobrze, żeby była czerwona, żeby cały sos był jednolity. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Wszystko miksujemy blenderem. W przypadku tego sosu jest tak, że jest on dość rzadki ze względu na pomidory, zwłaszcza kiedy wszystko jest zmiksowane. Większość przepisów zaleca robienie tego sosu bez miksowania, a po prostu z drobniutko krojonych składników.

3. Sos ŚMIETANOWY

Najprostszy ze wszystkich, aż trudno w to uwierzyć :)

Składniki:

- śmietana 18% 
- sól, pieprz
- oregano, świeże lub suszone
- szczypiorek (opcjonalnie)
- oliwa
- czosnek

Przygotowanie:

Śmietanę doprawiamy oliwą, solą i pieprzem. Dodajemy wyciśnięte 2 ząbki czosnku, posiekane oregano i szczypiorek. Mieszamy.

4. Sos SEROWY

Żeby sos serowy był płynny przez cały wieczór nie wystarczy rozpuścić sera. Niestety w tym przypadku ser od razu zastyga i nie przypomina sosu, dlatego ta wersja uwzględnia takie rodzaje serów, które zachowają odpowiednią konsystencję przez cały wieczór.

Składniki:

- 4 trójkąty topionych serków śmietankowych 
- śmietanka słodka 30% (np. Łaciata w kartoniku)
- ser żółty tarty
- ser parmezan tarty

Przygotowanie:

W garnku lub szklanej misce w kąpieli wodnej rozpuszczamy serki topione. Następnie stopniowo dolewamy śmietankę i mieszamy trzepaczką, aż powstanie nam gładka masa. Dalej wsypujemy parmezan oraz trochę startego żółtego sera, na oko. Ja użyłam goudy. Przez cały czas mieszamy trzepaczką, żeby nic nam się nie przypaliło. Gotowy sos przelewamy do miseczki. 

PS Jeżeli boicie się kaloryczności sosu serowego, można ułożyć nachosy na blaszce do pieczenia i zetrzeć dowolny ser na ich wierzch, piec dopóki ser się nie rozpuści.