17 czerwca 2014

Episode 92: Karolina Dziś Serwuje - Sałatka z kaszą pęczak alla tabbouleh

Orzeźwiająca sałatka z kaszą pęczak alla tabbouleh

Kiedy jest gorąco i mamy ochotę na coś orzeźwiającego i lekkiego, nie ma nic lepszego niż moja sałatka z kaszą pęczak. Świeże warzywa, limonka i mięta, schłodzą Wasz organizm i jednocześnie nasycą. Podobnie się przyrządza tabbouleh z kaszą kuskus, ale wydaje mi się, że kasza pęczak, jest mniej 'zapychająca'. Do tego kolory tej sałatki są powalające. Zachęcam, spróbujcie!



Składniki:

- kasza pęczak - 150 g
- papryki - żółta i pomarańczowa (2 szt.)
- pomidor - 2 szt.
- ogórek zielony - 1 szt.
- czarne oliwki - 2 garści
- czerwona cebula - 1 szt.
- świeża natka pietruszki
- świeża mięta
- limonka - 1 szt.
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kaszę pęczak gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Zazwyczaj jest to w proporcji 2 do 1. Czyli 300 ml wody na 150 g kaszy. W trakcie gotowania kaszy (ok. 30 min.) kroimy nasze warzywa. Paprykę, pomidory i ogórek ze skórką (porządnie umyty) kroimy w kostkę. Siekamy cebulę. Oliwki drylowane kroimy na pół. Natkę pietruszki i miętę również siekamy. Używajcie takiej ilości listków mięty i pietruszki ile lubicie. Ja użyłam po garstce jednej i drugiej. Ugotowaną i wystudzoną kaszę mieszamy z pokrojonymi warzywami i ziołami. Obok przygotowujemy winegret z oliwy z oliwek, soku z limonki, soli i pieprzu. Powinien być aromatyczny i kwaśny, dlatego użyjcie soku z całej limonki, jednej lub dwóch łyżek oliwy, szczypty soli i pieprzu. Dressing mieszamy ze składnikami sałatki. Aby była nawet bardziej aromatyczna i orzeźwiająca wstawcie ją na 30 min do lodówki.
                                                                                                                             © All rights reserved