Teraz podzielę się z Wami przepisem na sałatkę, który dostałam od mojej siostry.
Sałatka jest smaczna i praktyczna, dlatego, że można ją przygotować dzień wcześniej i spokojnie może w lodówce poczekać na gości nie tracąc nic ze swojej świeżości i smaku. Do tego jest bardzo pożywna, wystarczy za cały posiłek.
Składniki:
- dwa brokuły
- 5 jajek
- 2 pory
- puszka kukurydzy
- majonez (1 cały słoik)
- sól i pieprz
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
Brokuły myjemy i odcinamy różyczki. Gotujemy je potem w osolonej wodzie. Ugotowane brokuły odcedzamy i czekamy aż wystygną. Jajka gotujemy na twardo i (też po wystygnięciu) obieramy ze skorupek, a następnie kroimy w drobną kostkę. Przygotowujemy dużą szklaną miskę (w takiej lepiej widać warstwy). Na dno miski układamy brokuły i smarujemy majonezem. Kolejną warstwą jest kukurydza. Wysypujemy całą puszkę. Również pokrywamy warstwą majonezu. Potem układamy pokrojony w krążki por i pokrywamy majonezem. Na koniec układamy pokrojone jajka i TAK! też smarujemy majonezem :). Jajka można również dosolić odrobinę i popieprzyć. Nie trzeba dużo soli, bo majonez jest wystarczająco słony. Do dekoracji użyłam szczypiorku. Taka sałatka spokojnie może kilka dni postać w lodówce.
© All rights reserved