15 lipca 2012

Episode 10: Karolina Dziś Serwuje - Sałatka z roszponką i serem feta

Sałatka z roszponką i serem feta

Roszponka ma neutralny, lekko orzechowy smak. Jest bardzo wartościowym warzywem, ponieważ w czasie zimy dostarcza nam związków mineralnych żelaza, a także witamin A i C. Zawiera też olejki eteryczne. Sałatka z roszponką, którą tu opiszę może być serwowana do obiadu, kolacji, ale też jako odrębne danie. Jest zielona, świeża, smaczna i zdrowa. Do tego pochwalę się, że powstała na podstawie mojego autorskiego pomysłu.



Składniki:

- sałata roszponka - 1 op. (przeważnie jest pakowana po 150 g)
- rzodkiewki - 1 pęczek
- ser feta - 1 op.
- ogórek zielony - 1 szt.
- czerwona cebula - 1 szt.
- oliwa
- sól, pieprz
- ocet winny

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od umycia i odcedzenia sałaty. Następnie przekładamy ją do dużej salaterki. Myjemy rzodkiewki i odcinamy ich końcówki, następnie kroimy je w półplasterki. Ogórka obieramy i również kroimy w półplasterki. Wszystkie składniki po kolei wrzucamy do salaterki. Czerwoną cebulę kroimy w półksiężyce. Fetę odcedzamy i kroimy kostkę,a potem rozkładamy na wierzchu sałaty. Zanim wymieszamy składniki, dobrze jest popieprzyć ser feta świeżo mielonym pieprzem. 
W osobnej miseczce przygotowujemy dressing. Ja nazywam go uproszczonym vinaigrette. Mieszamy oliwę z oliwek (2/3 duże łyżki), łyżkę octu winnego, sól, pieprz, ulubione zioła (np. suszony lub świeży tymianek) do tego szczypta cukru lub pół łyżeczki miodu. Gotowy sos dodajemy do sałatki i wszystko dokładnie mieszamy.