25 września 2019

Episode 265: Karolina Dziś Serwuje - Ciasto bananowe bez pieczenia

Ciasto bananowe bez pieczenia

Banany to ulubione przez Polaków egzotyczne owoce, bez których trudno już sobie wyobrazić życie. Jedni je kochają, inni nienawidzą. Ja należę do tych pierwszych już od dziecka. Banany są pachnące, sycące, zdrowe i bardzo smaczne. Do tego mają wiele zastosowań, np. mogą zastąpić w ciastach jajko, o czym możecie się przekonać, jeśli wykorzystacie mój przepis na CIASTKA OWSIANE  . Dzisiaj użyję ich w deserze, który pokochałam i który wypróbowałam na rodzinie i sąsiadach, którzy zgodnie stwierdzili, że jest pyszny. Zapraszam zatem do wypróbowania przepisu i przekonania się o jego 'pyszności' na własnym języku :)



Składniki:

- banany - 8 szt. (moja forma jest długa)
- krakersy solone - 1 op.
- galaretka bananowa - 5 szt.
- ser mascarpone - 500 g
- śmietanka 30 % - 2 małe kubeczki
- cukier trzcinowy - 5 łyżek
- żelatyna - 3 łyżeczki
- gorzka czekolada - 1/3 tabliczki
- masło - do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od rozpuszczenia galaretek w 5 szklankach gorącej wody. Jedna szklanka na jedno opakowanie. Galaretkę odstawiamy do wystygnięcia.

Formę, w której 'złożymy' ciasto, smarujemy masłem, dzięki czemu nic się nam do niej nie przyklei.

Na dnie układamy ścisło krakersy. Od bananów odcinamy końce, obieramy je i układamy jeden obok drugiego na krakersach. Całość zalewamy przestudzoną galaretką. Banany i krakersy lekko się uniosą, ale raczej nie jesteśmy w stanie tego uniknąć. Natomiast, dzięki temu, że banany są dość ciężkie, nie powinno nam nic zacząć pływać w galarecie.

Całość wstawiamy do lodówki aż do momentu całkowitego stężenia galaretki.

W między czasie ubijamy śmietanki na sztywno. W czasie ubijania dodajemy do nich 5 łyżek cukru trzcinowego. Kiedy masa jest sztywna, za pomocą łopatki, mieszamy ją delikatnie z mascarpone.

Żelatynę rozrabiamy z gorącą wodą, 1/4 szklanki. Mieszamy dokładnie. Wlewamy do masy serowej i łączymy.

Taką 'piankę' układamy na stężonej galaretce. Całość posypujemy obficie startą gorzką czekoladą. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc i na drugi dzień możemy serwować.
© All rights reserved

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz