22 marca 2016

Episode 175: Karolina Dziś Serwuje - Wielkanocna Sałatka Makaronowa

Wielkanocna Sałatka Makaronowa

Wymyśliłam tę sałatkę w zeszłym roku, ale jest tak smaczna, że będę ją chyba robiła na każde Święta Wielkanocne :) Zamiast tradycyjnego majonezu, przygotowałam do niej domowej roboty sos tatarski o kwaśno-ostrym smaku, który sprawdził się znakomicie. Oczywiście nasza ukochana tradycyjna sałatka warzywna z majonezem jest obowiązkowa na Wielkanocnym stole, ale zawsze jest miło, kiedy ma smaczne towarzystwo :) Wesołych Świąt Wielkiej Nocy oraz Mokrego Śmigusa Dyngusa Kochani!



Składniki:

- makaron penne tricolore – 1 op.
- pieczarki marynowane w occie - 2 słoiczki po 250 g (np. Bonduelle)
- jajka ugotowane na twardo - 3 szt
- pomidory - 3 szt.
- groszek konserwowy - 1 puszka (np. Bonduelle)
- kukurydza w puszce - 1 op.
- ogórki kiszone - 6 szt.
- natka pietruszki - 1 pęczek
- szczypiorek - 1 pęczek

SOS TATARSKI

- majonezu - 3 łyżki
- musztarda rosyjska - 2 łyżki
- marynowane grzyby - 5 szt.
- ogórek konserwowy - 1 duża szt.
- chrzan tarty - 1 łyżka
- jogurt naturalny - 2 łyżki
- cebula dymka - 1 szt.
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz - do smaku

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente. Nie może być miękki, bo z sałatki zrobi się papka. Odcedzamy go i studzimy. Pieczarki, jajka, pomidory i ogórki kiszone kroimy w kostkę i przekładamy do makaronu. Dodajemy też groszek oraz kukurydzę. Natkę pietruszki oraz szczypiorek drobno siekamy i również przekładamy do pozostałych składników.

Przygotowaniu sosu tatarskiego jest bardzo proste jeżeli posiadacie blender lub malakser. Wtedy wystarczy zmiksować wszystkie składniki na gładką masę i doprawić do smaku. Sos powinien być dość kwaśny i zdecydowanie ostry.  Ze względu na to, że w tym przypadku sos tatarski ma służyć za dressing, zmiksowanie składników jest kluczowe. Jeśli jednak potrzebujecie sosu w formie dipu do wybranych przekąsek, nie musicie go mielić, wystarczy posiekać lub zetrzeć na tarce grzyby, ogórka i cebulę i połączyć z pozostałymi elementami.

Dodajemy nasz dressing do makaronu i warzyw i dokładnie mieszamy. Dzięki temu, że użyliśmy penne (karbowanych rurek), sos ładnie przylgnie do niego. Sałatkę serwujemy w ładnej salaterce i dekorujemy szczypiorkiem i/lub natką.
© All rights reserved