To bardzo ekspresowa przekąska karnawałowa. Przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 30 min., a wszystkie produkty są właściwie gotowe do użycia, dzięki czemu, nie tracimy czasu na, czasami żmudne, przygotowywanie skomplikowanego farszu. Bardzo dobrej jakości filety z pstrąga, bez ości, w pysznych sosach do wyboru od firmy GRAAL. Jeżeli macie więcej czasu, możecie też przygotować dip chrzanowy do maczania pierożków (jogurt naturalny, chrzan tarty, sok z cytryny, skórka z cytryny, sól, pieprz, opcjonalnie konfitura z żurawiny).
Składniki:

- Filety z pstrąga w sosie pomidorowym Graal - 1 op.
- ciasto francuskie gotowe - 1 op.
- pieprz cytrynowy - 1 łyżeczka
- tymianek suszony - 1 łyżeczka
- jajko
- sól, pieprz
- chrzan tarty (dodatkowo, opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Filet z pstrąga w sosie chrzanowym przekładamy do miseczki, rozdrabniamy i doprawiamy solą i pieprzem oraz chrzanem, jeśli lubimy bardziej ostry farsz. Filet z pstrąga w sosie pomidorowym również rozdrabniamy i doprawiamy, wedle uznania. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na kwadraty. Mi wyszły 3 rzędy po 5 kwadratów. Na środku każdego kwadracika układamy łyżeczkę wybranego farszu. Powinno być mniej więcej po połowie każdego rodzaju. Następnie składamy pierożki, a brzegi dociskamy widelcem, co da dodatkowy efekt wizualny. Wierzch pierożków smarujemy rozbełtanym jajkiem oraz posypujemy pieprzem cytrynowym i tymiankiem. Pieczemy w rozgrzanym do 200°C piekarniku, przez 20 min. Po upieczeniu wykładamy na tacę, dekorujemy ziołami, które akurat mamy po ręką i serwujemy.
© All rights reserved