21 stycznia 2015

Episode 109: Karolina Dziś Serwuje - Sałatka z awokado, mozzarelli i pomidorów

Sałatka z awokado, mozzarelli i pomidorów

"Nieprzypadkowo Aztekowie nazywali ten owoc „masłem Boga”. Awokado jest jednym z najbardziej wartościowych darów natury. Dzięki ogromnej zawartości cennych składników pozwala uniknąć poważnych chorób cywilizacyjnych. Nawet jego tłusty miąższ wykazuje właściwości… odchudzające." - to cytat z jednego z wielu artykułów na temat awokado, które moim zdaniem świetnie podsumowuje ten wspaniały owoc. Tak, awokado jest wysokokaloryczne, co jednak nie znaczy, że jest tuczące. Przede wszystkim jest zdrowe, dlatego zachęcam Was do wykorzystania mojego nowego przepisu na prostą sałatkę z awokado.



Składniki:

- awokado - 2 dojrzałe szt.
- pomidory - 1 lub 2 szt.
- mozzarella - 2 kulki
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Ta sałatka bardzo przypomina tradycyjne Caprese, z kilkoma 'twistami'. Zaczynamy od obrania awokado i pozbawienia go pestki. Robimy to delikatnie, starając się go nie rozgnieść, tak żeby zostały nam dwie połówki. Połówki awokado kroimy w plastry i układamy je na dużym okrągłym talerzu, jeden obok drugiego.
Naszą mozzarellę odcedzamy i rwiemy ją w niewielkie kawałki, które rozrzucamy na awokado. Ser powinien być dobrze widoczny, dlatego lepiej użyć dwóch kul mozzarelli.
Teraz kroimy pomidory, podobnie jak z awokado kroimy je w plastry. Będą wyglądały bardziej estetycznie, jeśli będziemy je kroić z góry na dół. Nie używamy pierwszego i ostatniego plastra. Układamy pomidory na mozzarelli i awokado.
Zostało nam tylko przygotowanie dressingu. Ja użyłam podstawowego, czyli dwie lub trzy łyżki oliwy, łyżka wody, pół łyżeczki soli i pieprzu oraz sok z połowy cytryny, do tego np. suszone oregano. Możecie też spróbować innych dressingów, jednak najlepiej jeśli będą na bazie oliwy z oliwek.
Sałatkę polewamy sosem i dekorujemy bazylią. Świetnie smakuje z podpieczoną ciabattą posmarowaną ząbkiem czosnku.
                                                                                                                          © All rights reserved