10 grudnia 2012

Episode 43: Karolina Dziś Serwuje - Tosty z kozim serem z sałatką z rukoli, pomidorków i parmezanu

Tosty z sałatką z rukoli, pomidorków i parmezanu

Pyszna przekąska na każdą okazję. Może służyć jako przystawka, ale także świetnie się sprawdza na lekką kolację. Jak macie ochotę coś podjeść, a nie wiecie co konkretnie, oto jest Wasza odpowiedź :)



Składniki:

- rukola
- pomidorki koktajlowe 
- ser kozi w zalewie
- parmezan w kostce (lub inny twardy ser np. Grana Padano)
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, cukier brązowy
- cytryna
- suszone oregano
- chleb tostowy pełnoziarnisty

Sposób przygotowania:

Do przygotowania sałatki potrzebujemy: rukoli, pomidorków i parmezanu. Do salaterki wrzucamy rukolę, a pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Z parmezanu kroimy wiórki za pomocą obieraczki, wszystko mieszamy w misce. Teraz przygotowujemy dressing. W tym celu do szklanki wlewamy 4 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy sok z połowy cytryny, odrobinę cukru, soli i pieprzu, na koniec oregano. Mieszamy dotąd, aż przyprawy się połączą. Sosem polewamy sałatkę i mieszamy. Tosty pieczemy podwójnie w tosterze. Układamy na talerzu. Na każdym kładziemy plaster sera koziego, a na to porcję sałatki. Serwujemy od razu, zanim rukola za bardzo zmięknie. Dokładnych proporcji co do ilości składników nie podawałam, bo to zależy od ilości tostów jaką chcielibyście podać. Zazwyczaj wystarcza jedno opakowanie rukoli i powiedzmy 20 szt. pomidorków koktajlowych oraz jedno opakowanie sera koziego (np. Danmis Festkoz Ser sałatkowy z mleka koziego 250 g).