podawane z sałatką owocową oraz ryżem jaśminowym
Uwielbiam serwować mięso z owocami. Ta przepyszna mieszanka słodko - słona, a często też ostra, jest bardzo przyjemna dla podniebienia. Także dzisiaj, wiedząc już, że zrobię sałatkę owocową, kwestią było tylko jakie mięso do niej wybrać. Mimo, że takie połączenie niektórzy mogą uznać za oklepane, dla mnie nie ma w tym nic zwyczajnego, wystarczy zmienić jeden składnik, sposób przygotowania, podania, cokolwiek i wtedy danie robi się zupełnie niezwyczajne.
Składniki:
KOTLETY
- mięso mielone z indyka
- zielona papryka
- czerwona cebula
- parmezan
- bułka tarta
- jajko
- sól, pieprz
- lubczyk
- zioła do kurczaka (przyprawa Knorr)
- sałata rzymska
- oliwa z oliwek
SAŁATKA OWOCOWA
- banany
- kiwi
- winogrona
- brzoskwinia w puszce
- liczi w puszce
- mandarynki
Dodatkowo
- opakowanie ryżu jaśminowego
Sposób przygotowania:
Wstawiamy wodę na ryż i teraz zabieramy się do kotletów.
500 g mięsa mielonego z indyka przekładamy do miski. Następnie kroimy pół zielonej papryki w bardzo drobną kosteczkę. Podobnie kroimy całą jedną czerwoną cebulę. Wszystko wrzucamy do mięsa. Wbijamy jedno całe jajko. Wsypujemy pół garści bułki tartej oraz tyle samo sera parmezan. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem lubczyku i na przykład ziołami do drobiu. Mięso mieszamy ręcznie i wyrabiamy nieduże kotlety. Następnie obsmażamy je z obu stron na oliwie z oliwek. Oliwy powinno być sporo, żeby kotlety się nie przypalały. Nadmiar oliwy odsączymy potem wykładając kotlety na ręczniki papierowe.
Oczywiście trzeba pamiętać o ryżu, który powinien się już ugotować w trakcie smażenia kotletów. Ryż dobrze jest gotować nie dłużej niż 15 min.
© All rights reserved