24 września 2012

Episode 22: Karolina Dziś Serwuje - Kotlety z indyka w liściach sałaty rzymskiej podawane z sałatką owocową oraz ryżem jaśminowym

Kotlety z indyka w liściach sałaty rzymskiej 
podawane z sałatką owocową oraz ryżem jaśminowym

Uwielbiam serwować mięso z owocami. Ta przepyszna mieszanka słodko - słona, a często też ostra, jest bardzo przyjemna dla podniebienia. Także dzisiaj, wiedząc już, że zrobię sałatkę owocową, kwestią było tylko jakie mięso do niej wybrać. Mimo, że takie połączenie niektórzy mogą uznać za oklepane, dla mnie nie ma w tym nic zwyczajnego, wystarczy zmienić jeden składnik, sposób przygotowania, podania, cokolwiek i wtedy danie robi się zupełnie niezwyczajne. 



Składniki:

KOTLETY
- mięso mielone z indyka
- zielona papryka
- czerwona cebula
- parmezan
- bułka tarta
- jajko
- sól, pieprz
- lubczyk
- zioła do kurczaka (przyprawa Knorr)
- sałata rzymska
- oliwa z oliwek

SAŁATKA OWOCOWA
- banany
- kiwi
- winogrona
- brzoskwinia w puszce
- liczi w puszce
- mandarynki

Dodatkowo
- opakowanie ryżu jaśminowego

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania sałatki, gdyż zajmuje to wbrew pozorom dłuższą chwilę i nie możemy tego zostawić na czas smażenia kotletów, bo zwyczajnie się nie wyrobimy. A do tego kiedy zrobimy ją wcześniej smaki owoców zdążą się ze sobą przegryźć. Przygotowanie nie jest skomplikowane, ale trzeba się nakroić. Banany, kiwi, mandarynki, brzoskwinie kroimy w kostkę, winogrona wystarczy przekroić na połówki. Liczi nie kroiłam, ale też można. Pokrojone owoce polewamy odrobiną soku, który został po brzoskwiniach z puszki, mieszamy i odstawiamy.

Wstawiamy wodę na ryż i teraz zabieramy się do kotletów. 

500 g mięsa mielonego z indyka przekładamy do miski. Następnie kroimy pół zielonej papryki w bardzo drobną kosteczkę. Podobnie kroimy całą jedną czerwoną cebulę. Wszystko wrzucamy do mięsa. Wbijamy jedno całe jajko. Wsypujemy pół garści bułki tartej oraz tyle samo sera parmezan. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem lubczyku i na przykład ziołami do drobiu. Mięso mieszamy ręcznie i wyrabiamy nieduże kotlety. Następnie obsmażamy je z obu stron na oliwie z oliwek. Oliwy powinno być sporo, żeby kotlety się nie przypalały. Nadmiar oliwy odsączymy potem wykładając kotlety na ręczniki papierowe. 





W między czasie zalewamy liście sałaty rzymskiej gorącą wodą i pozwalamy im trochę zmięknąć. Kiedy kotlety już będą usmażone i odsączone, zawijamy je po kolei w liście i przebijamy wykałaczką. Żeby łatwiej nam się zawijało, można odciąć grzbiety liści, wtedy będą bardziej giętkie. Zawinięte kotlety podsmażamy raz jeszcze dosłownie chwilę, tylko tyle, żeby sałata się lekko zrumieniła. Ponownie odsączamy z tłuszczu i są gotowe do podania.

Oczywiście trzeba pamiętać o ryżu, który powinien się już ugotować w trakcie smażenia kotletów. Ryż dobrze jest gotować nie dłużej niż 15 min.