22 lutego 2013

Episode 48: Karolina Dziś Serwuje - Kaczka po chińsku z warzywami, orzechami nerkowca i ryżem curry

Kaczka po chińsku z warzywami, orzechami nerkowca i ryżem curry



Zaprezentuję Wam przepis, który ostatnio stworzyłam na potrzeby Walentynek. Mój mąż uwielbia kaczkę i pikantne potrawy, dlatego połączyłam te dwie rzeczy w jednym daniu. Muszę przyznać, że wyszło pysznie :) Do tego szampan i torcik na deser (przepis będzie później) i mamy udaną kolację walentynkową!






Składniki:

- pierś kaczki - 500 g
- ogórek świeży - 1 szt.
- bakłażan - 1 szt.
- papryki - żółta i czerwona
- cebula - 1 szt.
- czosnek - 1 ząbek
- por - 1 szt.
- orzechy nerkowca - 2 garści
- papryka chilli - 1 szt.
- imbir świeży
- ryż - 2 torebki
- przyprawy: sól, pieprz, pieprz cayenne, przyprawy do drobiu, curry, kurkuma, estragon, oregano
- miód
- sos sojowy
- olej arachidowy

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania mięsa. Pierś kaczki obieramy ze skóry i kroimy w cienkie paseczki. Następnie  wkładamy mięso do głębszego naczynia, w którym je zamarynujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem (polecam pieprz kolorowy), dodajemy suszony estragon, oregano, odrobinę ziołowej przyprawy do drobiu (np. Kamis), pieprz cayenne i polewamy olejem arachidowym. Wszystko mieszamy i odstawiamy na jakieś 20 min.
W tym czasie przygotowujemy warzywa i ryż. W garnku nastawiamy wodę, dodajemy łyżeczkę soli, łyżeczkę curry i łyżeczkę kurkumy, kiedy woda się zagotuje, wkładamy 2 torebki ryżu i gotujemy przez 20 min.
Teraz kroimy warzywa. Papryki, bakłażan, ogórek i cebulę kroimy w kostkę, pora w plasterki, papryczkę chilli siekamy razem z pestkami.
Na rozgrzaną patelnię typu wok wrzucamy pierś kaczki i podsmażamy nie dodając oleju poza tym, który był w marynacie. Kiedy mięso zbrązowieje, po kolei dodajemy warzywa. Zaczynamy od cebuli, następnie papryka, por, ogórek i bakłażan. Dodajemy chilli i wyciśnięty ząbek czosnku, a także ścieramy na tarce kawałek imbiru (4 cm). Na koniec wrzucamy opakowanie orzechów nerkowca (lub ziemnych, w zależności o upodobań). Dolewamy odrobinę oleju arachidowego i pozwalamy wszystkim składnikom się przegryźć przez 5 min.
Po tym czasie całość polewamy miodem (ok. 4 łyżki), a także dolewamy 1 łyżkę sosu sojowego. Solimy i pieprzymy raz jeszcze, mieszamy i zostawiamy patelnię na 10 min. od czasu do czasu mieszając.
W tym czasie odlewamy ryż i za pomocą szklanki lub innego naczynia, formujemy jego kształt na talerzu (nie jest to obowiązkowe, robimy to tylko ze względów estetycznych :)).

Kiedy nasza kaczka z warzywami jest już gotowa, układamy ją wokół stożka ryżu i możemy podawać.
                                                                                                                                   © All rights reserved