22 lutego 2016

Episode 169: Karolina Dziś Serwuje - Biała Sangria

Biała Sangria

Biała sangria to wariacja na temat tradycyjnego hiszpańskiego 'ponczu' z owocami na bazie czerwonego wina. Kiedy miałam okazję przebywać w Barcelonie, sangria towarzyszyła nam niemal do wszystkich posiłków. Jest pyszna, owocowa, a w białej wersji, bardzo orzeźwiająca. Do tego, wygląda naprawdę pięknie i jest ozdobą każdego stołu.



Składniki:

- wino białe wytrawne - 2 butelki (na jedną porcję ponczu)
- cytryny - 2 szt.
- limonki - 2 szt.
- melon - 1/2 szt.
- pomarańcze - 2 szt.
- winogrona białe - 1 kiść
- mięta

Sposób przygotowania:

Zanim zdecydujemy się przygotować białą sangrię, musimy mieć przygotowany lód. Moim super sposobem jest zamrożenie wody w balonie tak, aby powstała nam piękna lodowa kula, którą potem wrzucimy do misy z sangrią. Musimy to koniecznie zrobić przynajmniej dzień wcześniej.
Cytryny, limonki i pomarańcze kroimy w ósemki, skórę zostawiamy. Wcześniej oczywiście należy je porządnie umyć i sparzyć. Winogrona możemy pokroić na połówki, ale mogą też zostać w całości. Z melona wycinamy kulki za pomocą specjalnej łyżeczki. Jeśli takiej nie mamy, możemy użyć zwykłej, wtedy kawałki melona będą po prostu inne. Wszystkie owoce przekładamy do szklanej misy i zalewamy je winem. Następnie wkładamy do środka kulę lodu i dekorujemy całość listkami mięty. Sangrię nalewamy do szklanek/kieliszków za pomocą łyżki wazowej. Staramy się, aby w każdej porcji wylądowały też owoce.
© All rights reserved