1 marca 2016

Episode 170: Karolina Dziś Serwuje - Makaron pełnoziarnisty z tuńczykiem i zielonym groszkiem

Makaron pełnoziarnisty z tuńczykiem i zielonym groszkiem

Zbliża się wiosna, dlatego warto zmienić część naszych zimowych nawyków i zacząć jeść lżej. Moja propozycja dla Was to lekki makaron pełnoziarnisty z pysznym i zdrowym tuńczykiem oraz ciekawymi dodatkami w postaci groszku, selera naciowego czy różowego wina. Tuńczyk to bardzo zdrowa ryba pełna białka i kwasów omega-3. Do tego zawiera szereg witamin z gruby B oraz witaminy A i D, a także minerały fosfor, żelazo i wapń. Nie zapominajmy też o niepowtarzalnym smaku. Jestem pewna, że taki sposób na makaron Wam zasmakuje. I co bardzo ważne, używajcie tylko dobrej jakości tuńczyka w puszce. Zdecydowanie  polecam ryby firmy Graal, która jest znana z tego, że nie dodaje do swoich produktów zbędnej chemii czy konserwantów, wszystko widać na etykietach :)



Składniki:

- tuńczyk w puszce w sosie własnym GRAAL - 3 szt. (wielopak)
- makaron pełnoziarnisty świderki - 1 op.
- zielony groszek (może być mrożony) - 400 g
- pomidory - 3 szt.
- seler naciowy - 200 g
- cebula - 1 szt.
- czosnek - 4 ząbki
- różowe wytrawne wino lub prosecco - 1 kieliszek
- natka pietruszki - 1/2 pęczka
- bazylia - 1/2 pęczka
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- parmezan do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Po kilku minutach dodajemy groszek zielony, pokrojone w kostkę pomidory i seler naciowy. Pozostawiamy na ogniu przez 5 min. Następnie dodajemy tuńczyka, wcześniej odcedzonego. Całość zalewamy winem i czekamy aż odparuje od czasu do czasu mieszając. W między czasie siekamy nasze zioła oraz gotujemy makaron al dente według wskazań na opakowaniu. Kiedy wino odparuje, doprawiamy nasz sos solą i pieprzem. Dwie, trzy szczypty soli oraz sporo świeżo mielonego pieprzu. Makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię. Dokładnie obtaczamy go w sosie, a na koniec posypujemy posiekaną pietruszką i bazylią. Możemy go serwować już w takiej postaci lub jeszcze z dodatkiem parmezanu.
© All rights reserved