22 grudnia 2015

Episode 156: Karolina Dziś Serwuje - Świąteczne ciasteczka kakaowe

Świąteczne ciasteczka kakaowe

Jeżeli w tym roku nie będziecie mieli ochoty na pierniczki, albo będziecie chcieli mieć większy wybór słodyczy - polecam Wam przepis na kakaowe ciasteczka. Natrafiłam na ten przepis w jednej z kolorowych gazet i bardzo mi się spodobał. Myślę, że i Wam przypadnie do gustu :) Jest to mój ostatni przepis przed Świętami Bożego Narodzenia, ale na pewno usłyszymy się przed Sylwestrem, kiedy to przygotuję dla Was dwie propozycje przekąsek na Sylwestra :) Wesołych Świąt Kochani!



Składniki:

- mąka pszenna tortowa - 2 szkl.
- kakao (dobrej jakości) - 1/2 szkl.
- masło - 170 g
- cukier puder - 1 szkl.
- jajka - 1 szt.
- ekstrakt z wanilii 1 i 1/2 łyżeczki
- sól - szczypta

LUKIER

- cukier puder - na oko, ale ok. 1 szkl.
- sok z połowy cytryny
- 3 lub 4 łyżki wody przegotowanej

Sposób przygotowania:

Masło wyjmujemy z lodówki, aby było w temperaturze pokojowej. Będziemy też potrzebować miksera, wałka oraz foremek do wycinania ciasteczek. Kiedy masło jest już miękkie, miksujemy je razem z cukrem pudrem. Następnie wbijamy jajko, dodajemy ekstrakt waniliowy oraz szczyptę soli, mieszamy. Potem dodajemy mąkę i kakao, łączymy z resztą masy (np. za pomocą widelca) i zaczynamy wyrabianie ciasta. Nie trwa to długo, ciasto jest gotowe, kiedy nie pozostawia po sobie żadnych śladów, jest brązowe i błyszczące. Wtedy formujemy je w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki. Aby nie zabrudzić sobie blatu lub stolnicy, warto wyłożyć wcześniej papier do pieczenia i na nim rozwałkować ciasto. Wałkujemy je na grubość 3 mm. Przygotowujemy sobie blachę do pieczenia, którą również wykładamy papierem. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Wycinamy ciastka za pomocą foremek. Ja zdecydowałam się na trzy kształty: gwiazdka, choinka i kwiatek, ale mogą być też serduszka, bałwanki czy inne. Ciasteczka pieczemy przez 15 do 20 min. (w przypadku pierwszej blachy, potem wystarczy 15 min.). Upieczone, studzimy. W tym czasie przygotowujemy lukier. Mi zależało na tym, żeby był jak najbardziej gęsty i biały, dlatego do dużej ilości cukru pudru, dodałam niewiele wody oraz trochę soku z cytryny do smaku. Czekamy aż lukier wyschnie, pakujemy ciastka do pudełka lub słoika. Dla aromatu możemy dodać skórkę z pomarańczy lub mandarynek do opakowania.
© All rights reserved