8 lipca 2013

Episode 63: Karolina Dziś Serwuje - Kurczak teriyaki z ryżem kokosowym i sałatką z papryki

Kurczak teriyaki z ryżem kokosowym i sałatką z papryki

Skoro już jesteśmy przy sosie teriyaki, warto wiedzieć, że jest on równie świetny jako marynata, co sos. Tym razem użyjemy go nie do krewetek, a do kurczaka. Nie będzie to przystawka, a danie główne, które świetnie się sprawdzi na obiad, a nawet kolację. Do tego podamy ryż kokosowy, mojego pomysłu, oraz sałatkę z kolorowej słodkiej papryki.



Składniki:

- pierś kurczaka - 1 kg
- papryka - żółta, zielona, czerwona
- ryż biały lub basmati
- wiórki kokosowe
- mleczko kokosowe
- czerwona cebula
- cytryna
- sól, pieprz
- cukier
- olej lub oliwa
- sos teriyaki (pół szklanki sosu sojowego, pół szklanki wody, pół łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki mielonego czosnku, 5 łyżeczek brązowego cukru, 3 łyżeczki miodu)

Sposób przygotowania:

Jak zawsze zaczynamy od przygotowania mięsa. Oprawiamy pierś kurczaka, kroimy i zalewamy sosem teriyaki. Odstawiamy. Nastawiamy wodę na ryż. Ja kupuję ryż w torebkach, dzięki czemu łatwiej jest mi odmierzyć porcje. Przy jednym kilogramie kurczaka wychodzi nam obiad na 4 osoby, więc gotujemy 2 torebki ryżu. Wodę solimy. Ryż powinien być al dente, dlatego nie możemy gotować go dłużej niż 15 min. Teraz przygotowujemy sałatkę. Każdą paprykę kroimy w bardzo cienkie paseczki. Cebulę kroimy w piórka. Warzywa doprawiamy sokiem z jednej cytryny, kilkoma kroplami oleju lub oliwy, szczyptą soli i pieprzu oraz szczyptą cukru. Dokładnie mieszamy. Ugotowany ryż odcedzamy i przekładamy do miski. Dodajemy do niego 4 łyżki wiórków kokosowych oraz 4 łyżki mleczka kokosowego. Ryż musi pachnieć i smakować kokosami. Kurczaka grillujemy używając patelni grillowej, piekarnika lub prawdziwego grilla. Serwujemy go z ryżem i sałatką. Ten sam przepis świetnie się też sprawdzi z filetami łososia zamiast kurczaka, będzie równie pysznie, a do tego wegetariańsko.