1 lutego 2017

Episode 202: Karolina Dziś Serwuje - Indyk w otrębach pszennych i 18 ziołach Ojca Mateusza

Indyk w otrębach pszennych i 18 ziołach Ojca Mateusza

Od wieków mnisi byli znani ze swojej wiedzy na temat ziół. Warto zatem korzystać z ich odkryć i przygotowywać dania aromatyczne i jednocześnie bardzo zdrowe. Dzisiaj zaprezentuję Wam mój przepis na użycie genialnej przyprawy. 18 ziół Ojca Mateusza możecie znaleźć w dwóch odsłonach, podstawowej i do drobiu. Jest to przyprawa marki Ten Smak, która według mnie produkuje rewelacyjne przyprawy i zdrową żywność. Jeżeli szukacie produktów bez dodatku żadnych konserwantów, żadnej chemii, a nawet soli czy cukru, to dobrze trafiliście. Czosnek, kminek, oregano, kurkuma czy gorczyca, to tylko część przypraw w tej mieszance, a co najważniejsze znajdziecie w niej tylko zioła i nic ponadto. Będę to często podkreślać, bo to naprawdę cenna informacja ;) Moje dzisiejsze danie podałam w stylu lekko azjatyckim z odpowiednimi dodatkami, ale tak naprawdę, to od Was zależy z czym zjecie te pyszne kotleciki. Zapraszam Was zatem do wypróbowania mojego przepisu na indyka z 18 ziołami Ojca Mateusza.



Składniki:

- indyk filet z piersi - 1 kg
- 18 ziół Ojca Mateusza do Drobiu - 1 op.
- otręby pszenne - 150 g
- jaja - 4 szt.
- mąka owsiana - 250 g
- sól, pieprz - do smaku
- olej rzepakowy - do smażenia

DODATKI

- pikle krojone - 1 słoik
- cebula czerwona - 1 szt.
- groszek zielony w puszce - 1 op.
- olej lniany - 2 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
- konfitura figowa - do maczania
- sos sojowy - do maczania

Sposób przygotowania:

Filet z indyka oczyszczamy z tłustych części, a następnie kroimy w plastry. Jeśli kroiliście schab wieprzowy na kotlety, to postępujemy tutaj bardzo podobnie. Każdy płat mięsa rozbijamy młotkiem kuchennym, niezbyt mocno, żeby się nie rozpadało. Polecam też przykrycie mięsa folią spożywczą, dzięki czemu nie będzie się 'szarpało' podczas rozbijania. Każdy kotlet doprawiamy z obu stron solą i pieprzem.
Przygotowujemy sobie trzy głębokie talerze. Do pierwszego wsypujemy mąkę owsianą, do drugiego wbijamy jajka, dodajemy dwie szczypty soli i ubijamy je widelcem, jak na jajecznicę. W trzecim, najważniejszym talerzu, mieszamy ze sobą otręby i jedno opakowanie 18 ziół Ojca Mateusza do Drobiu.
Na patelni rozgrzewamy olej. Musimy go wlać tyle, żeby zakrył cały dół patelni. Każdy kotlet obtaczamy najpierw w mące, potem w jajkach i na koniec w otrębach z naszą przyprawą. Smażymy z obu stron na średnim ogniu. Otręby mogą się przypalić na zbyt wysokim płomieniu. Kotletom wystarczy 3, 4 min. z każdej strony. Oczywiście wykładamy je na ręczniki papierowe, które wchłoną nadmiar tłuszczu.
Gotowego indyka możecie zaserwować z moimi dodatkami. Ja podałam je z sałatką z pikli, groszku i cebuli z olejem lnianym i przyprawami, a także z sosem sojowym i konfiturą figową do maczania. Jednak tak przygotowane mięso świetnie też się sprawdzi w zwykłym domowym obiedzie z ziemniakami i surówką, można też je wykorzystać do przygotowania kanapek, a nawet do sałatek. Pozostawiam to już Waszej wyobraźni :)
© All rights reserved