28 stycznia 2013

Episode 46: Karolina Dziś Serwuje - Kotlety z dorsza z ogórkiem kiszonym i jajkiem

Kotlety z dorsza z ogórkiem kiszonym i jajkiem

Kotleciki wymyśliłam któregoś dnia, chcąc przyrządzić coś nowego z ryby.  Zawsze lubiłam połączenie ryby z ogórkiem kiszonym i gotowanym jajkiem. Bardzo lubię np. pastę rybną z wędzonej ryby i ogórka kiszonego. Danie jest wegetariańskie, ale nie jest do końca dietetyczne, gdyż kotlety są w panierce i są smażone na oleju. Jest bardzo smaczne i sycące. Nie potrzeba do tego dodatków, bo kotlety są soczyste, można jedynie dodać trochę sałaty.



Składniki:

- filety z dorsza – 500 g
- ogórki kiszone – 4 szt.
- jaja – 3 szt.
- bułka tarta – 100 g
- olej
- sałata lodowa – 1 szt.
- sól, pieprz
- koperek – do dekoracji

Sposób przygotowania:

Do przygotowania polecam użyć malaksera lub blendera. Zaczynamy od zmiksowania filetów, nie powinno być żadnych grudek. Potem siekamy malakserem lub trzemy na tarce ogórki. Dwa jaja gotujemy na twardo, obieramy i drobno kroimy. Wszystkie trzy składniki przekładamy do miski. W niej mieszamy je i doprawiamy solą i pieprzem, do smaku. Soli nie dodajemy zbyt dużo, gdyż ogórki są wystarczająco słone. W dwóch talerzykach obok przygotowujemy sobie panierkę tj. do jednego wsypujemy bułkę tartą, a w drugim roztrzepujemy 1 jajko. Gotową masę rybną formujemy rękami w całkiem spore kotlety (podobnie jak kotlety mielone). Masa jest dość wilgotna, więc przy formowaniu odciskamy nadmiar soków.
Następnie obtaczamy kotlet najpierw w jajku, potem w bułce tartej. Kotlety smażymy na patelni w średnio głębokim oleju. Po usmażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu ręcznikami papierowymi. Danie serwujemy na sałacie.

© All rights reserved