26 lutego 2018

Episode 230: Karolina Dziś Serwuje - Pizza z kalafiora

Pizza z kalafiora

Jak widać kalafior potrafi zaskakiwać. Warzywo, które do niedawna kojarzyło mi się głównie z zupą, przechodzi samo siebie. Nie dość, że świetnie zastąpi ryż czy kaszę do obiadu, to jeszcze można z niego zrobić ciasto na pizzę. Trafiłam na ten przepis w jednym z programów kulinarnych, a że teraz dieta nisko-węglowodanowa i w ogóle lekkie potrawy, są bliskie memu sercu, to wiedziałam, że na pewno go wypróbuję. Przepis na mega prosty sos pomidorowy to mój pomysł autorski, jest po prostu przepyszny. Teraz, pizza z kalafiora to jedno z moich ulubionych dań, dlatego musiało się tu zaleźć :)



Składniki:

- kalafior - 1 szt.
- ser parmezan lub grana padano - 1/4 szkl.
- mozzarella light - 2 kulki
- jaja - 1 szt.
- sól - 1/4 łyżeczki
- włoskie zioła - 1 łyżeczka
- bazylia świeża - 1/2 pęczka

SOS POMIDOROWY

- pomidory całe w puszce - 1 op.
- czosnek - 2 ząbki
- oregano - 1 łyżeczka
- sól, pieprz - po 1/2 łyżeczki
- cukier trzcinowy - 1/4 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Koniecznie do przygotowania tej pizzy potrzebujemy malaksera (siekacza), gazy i kuchenki mikrofalowej.

Kalafiora oczyszczamy i dzielimy na różyczki. Wkładamy je do malaksera i siekamy aż powstanie drobna 'mączka'. Kalafior zawiera w sobie dużo wody, dlatego musimy go sparzyć w kuchence mikrofalowej i potem porządnie odcisnąć.

Zmiksowanego kalafiora przekładamy do naczynia, którego można używać w kuchence mikrofalowej. Zakrywamy folią spożywczą, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Wkładamy do mikrofali, standardowa moc, na 6 minut. Po tym czasie odstawiamy kalafior i pozwalamy mu chwilę ostygnąć. Zimą idzie to zdecydowanie szybciej, wystarczy wystawić na chwilę za okno ;)

Schłodzony kalafior zawijamy w gazę i wyciskamy dopóki prawie cała woda z niego nie zniknie. Nie jest to łatwe, trzeba się napracować. Jeżeli uznamy, że już wystarczy, przekładamy kalafiora do miski.

Parmezan ścieramy na drobnych oczkach, jedną kulę mozzarelli na grubych. Dodajemy je do kalafiora. Wbijamy jajko. Jeśli kalafior był wyjątkowo duży, możemy dodać dwa jajka. Dodajemy również 1 czubatą łyżeczkę mieszanki ziół włoskich, może być do pizzy lub inna. Mieszamy, wyrabiamy.

Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem. Rozkładamy na niej ciasto. Nie przejmujcie się, jeśli nie jest zupełnie zwarte, po upieczeniu będzie w porządku. Ciasto powinno mieć tak 0,5 cm grubości. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 210°C. Pieczemy przez 15 min.

W tym czasie do rondla wlewamy pomidory z puszki z całą zalewą. Podgrzewamy na średnim ogniu. Wyciskamy do nich dwa ząbki czosnku. Doprawiamy solą, pieprze, cukrem trzcinowym i oregano. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i blendujemy na sos.

Podpieczoną pizzę wyjmujemy na chwilę z piekarnika. Smarujemy ją obficie sosem pomidorowym. układamy pokrojoną w plastry drugą kulkę mozzarelli. Pieczemy jeszcze 10 min.

Gotową pizzę dekorujemy świeżą bazylią.

© All rights reserved