15 lipca 2012

Episode 2: Karolina Dziś Serwuje - Pomarańczowe Muffiny

Pomarańczowe Muffiny

Dziś przyrządzimy coś słodkiego i pysznego.
Muffiny to pierwsze ciasto, które nauczyłam się przyrządzać. Bycie cukiernikiem nie jest proste, dlatego jestem dumna z każdego swojego udanego wypieku i Wy też powinniście. Spróbujcie na początek moich Pomarańczowych Muffinek.




Składniki:

- mąka pszenna lub kukurydziana - 2 szklanki
- mleko - 1 szklanka
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżki
- cukier - 2 duże łyżki
- jajka - 1 duże albo 2 mniejsze
- olej - 1/2 szklanki
- galaretka pomarańczowa - 1 opakowanie
- pomarańcze - 2 średniej wielkości
- wiórki czekoladowe
- aromat pomarańczowy lub cytrynowy
- cukier puder (do posypania)

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania 3 naczyń różnej wielkości: duża miska, mniejsza i najmniejsza. Do średniej wkładamy 2 pomarańcze w skórce i zalewamy gorącą wodą, żeby się odparzyły. Do największej wsypujemy wszystkie 'suche' składniki na ciasto, t.j. mąka, cukier, proszek do pieczenia, galaretka, wiórki czekoladowe. Do najmniejszej wlewamy szklankę mleka i olej oraz dodajemy aromat i jajka. Czekamy ok. 5 min. aż pomarańcze będą gotowe, wyjmujemy je z wody i kroimy je na pół. Teraz wyciskamy z nich sok, który dodajemy do mokrych składników na nasze muffiny. Do masy suchej dolewamy płynne składniki i mieszamy. Mieszamy łyżką, nie mikserem. Mieszamy dość dokładnie, ale bez przesady, grudki są wskazane (trzeba tylko uważać, żeby nie została sucha mąka na dnie naczynia).
Przygotowujmy sobie blaszkę na muffiny (albo foremki silikonowe). Jeśli nie mam papierków do muffinek, to smaruję każdy dołek w blaszce odrobiną masła, jeśli mam papierki, to wkładam papierki i nie używam tłuszczu. Masę wlewamy do foremek tak w 2/3 i wkładamy do piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy je w 180 stopniach przez 25 do 30  min.

Potem już tylko wyjmujemy muffiny z piekarnika, czekamy aż troszkę ostygną, układamy na ładnej tacy lub paterze i posypujemy cukrem pudrem.

Ja zrobiłam wersję z lukrem ze skórką z pomarańczy, zajmuje troszkę więcej czasu niż samo posypanie cukrem pudrem, ale wygląda i pachnie cudownie (lukier robimy łącząc ze sobą słodką śmietankę i cukier puder, a potem dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę skórkę pomarańczy).