15 lipca 2012

Episode 3: Karolina Dziś Serwuje - Makaron Penne a la Arabiatta

Makaron Penne a la Arabiatta
tzw. Wściekłe Penne

Dzisiaj zajmiemy się kuchnią włoską. To jest jedno z pierwszych wykonanych przeze mnie włoskich dań. Jeśli mamy ochotę na coś smacznego, prostego i pikantnego, to zdecydowanie bierzemy się za przygotowanie Wściekłego Penne, czyli Penne a la Arabiatta. 'Wściekłe' dlatego, że dodajemy do niego ostre papryczki pepperoni, które są wyjątkowo przyjemnie pikantne. Przygotowanie zabiera raptem 20 min., więc jest to posiłek ekspresowy. Dodatkowo, dla fanów ostrych przypraw, będzie to prawdziwa uczta.




Składniki:

- ostre papryczki pepperoni - 2 szt. (świeże lub suszone)
- makaron penne (czyli rurki) - 1 op. (może być pełnoziarnisty)
- pomidory - 2 szt.
- świeża bazylia
- świeże oregano
- świeży tymianek
- cebula - 1 duża sztuka
- czosnek - 4 ząbki
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od obrania cebuli i ząbków czosnku i pokrojenia ich w drobną kostkę. W międzyczasie nastawiamy wodę do gotowania makaronu. Na sporą patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy i podgrzewamy. Potem wrzucamy cebulę i czosnek oraz posiekane papryczki. Smażymy dotąd, aż cebula się zeszkli. Potem dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. W tym czasie wrzucamy makaron do gotującej się wody i solimy, pół dużej łyżki wystarczy. Makaron gotujemy al dente, czyli maksymalnie 8/9 min. (przegotowany makaron traci wszystkie składniki odżywcze, a do tego tuczy). Ugotowany makaron zaraz po odcedzeniu przekładamy na patelnię i dokładnie obtaczamy w powstałym sosie. Całość doprawiamy posiekanymi świeżymi ziołami: bazylią, oregano i tymiankiem. Wszystko razem jeszcze raz mieszamy na patelni i możemy wykładać na talerze. Tradycyjnie możemy posypać makaron tartym parmezanem.
© All rights reserved