Składniki:
BUŁECZKI
- mąka pszenna pełnoziarnista - 400 g
- maślanka - 250 ml
- soda oczyszczona - 1 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- rozmaryn - dwie gałązki
PASTA Z BURAKÓW
- buraki - 2 szt.
- twarożek domowy albo serek wiejski - 1 opak.
- kolendra świeża - pęczek
- sól, pieprz
- sok z cytryny
PASTA Z BIAŁEJ FASOLI
- fasola biała w puszce - 2 puszki
- mięta - pęczek
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Zacznijmy od przygotowania past. Buraki obieramy ze skórki, kroimy w cząstki i pieczemy w 150 stopniach przez godzinę. Po upieczeniu czekamy aż ostygną i przekładamy je do miski. Dodajemy do nich twarożek i świeżą kolendrę. Szczyptę soli i pieprzu, a także sok z połowy cytryny. Całość blendujemy.
Do przygotowania drugiej pasty potrzebujemy fasoli z puszki. Odcedzamy ją i przekładamy do miski. Kroimy pęczek mięty i wrzucamy do fasoli. Wlewamy trzy lub cztery łyżki oliwy z oliwek, sok z połowy cytryny. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu i wszystko blendujemy.
Gotowe pasty odstawimy do lodówki. Możemy je przechowywać dość długo w zamkniętym naczyniu, nawet tydzień.
Kiedy więc mamy ochotę na pyszne śniadanie i gotowe pasty z lodówce, możemy sobie przygotować bułeczki. W tym celu przygotowujemy miskę, do której wsypujemy 400 g mąki pełnoziarnistej, łyżeczkę sody, cukru i soli. Następnie siekamy listki rozmarynu i również wsypujemy do miski. Wszystko mieszamy widelcem, a następnie wlewamy 250 ml maślanki. Ciasto rozrabiamy na początku widelcem, potem ugniatamy. Nie powinniśmy ugniatać dłużej niż pół minuty. Z masy formujemy nieduże kulki i układamy na papierze do pieczenia. Nacinamy je nożem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy je 20 minut w 200 stopniach. I tak oto w 30 minut mamy świetne i ciekawe śniadanie.
© All rights reserved