19 września 2013

Episode 69: Karolina Dziś Serwuje - Bułeczki irlandzkie z pastą z pieczonych buraków i pastą z fasoli i mięty

Bułeczki irlandzkie z pastą z pieczonych buraków i pastą z fasoli i mięty

Pomysł na śniadanie z bułeczkami irlandzkimi zaczerpnęłam z programu na TVN Style - Szczypta Smaku. Wyglądały na tyle smacznie, że zdecydowałam się je podać na śniadanie moim gościom. Do tego przygotowałam trzy pasty: jajeczną, z fasoli i z buraków. Jajeczną już znacie (pasta jajeczna i z makreli), sposób na dwie pozostałe zaprezentuję poniżej.



Składniki:

BUŁECZKI
- mąka pszenna pełnoziarnista - 400 g
- maślanka - 250 ml
- soda oczyszczona - 1 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- rozmaryn - dwie gałązki

PASTA Z BURAKÓW
- buraki - 2 szt.
- twarożek domowy albo serek wiejski - 1 opak.
- kolendra świeża - pęczek
- sól, pieprz
- sok z cytryny

PASTA Z BIAŁEJ FASOLI
- fasola biała w puszce - 2 puszki
- mięta - pęczek
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Zacznijmy od przygotowania past. Buraki obieramy ze skórki, kroimy w cząstki i pieczemy w 150 stopniach przez godzinę. Po upieczeniu czekamy aż ostygną i przekładamy je do miski. Dodajemy do nich twarożek i świeżą kolendrę. Szczyptę soli i pieprzu, a także sok z połowy cytryny. Całość blendujemy.
Do przygotowania drugiej pasty potrzebujemy fasoli z puszki. Odcedzamy ją i przekładamy do miski. Kroimy pęczek mięty i wrzucamy do fasoli. Wlewamy trzy lub cztery łyżki oliwy z oliwek, sok z połowy cytryny. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu i wszystko blendujemy.
Gotowe pasty odstawimy do lodówki. Możemy je przechowywać dość długo w zamkniętym naczyniu, nawet tydzień.

Kiedy więc mamy ochotę na pyszne śniadanie i gotowe pasty z lodówce, możemy sobie przygotować bułeczki. W tym celu przygotowujemy miskę, do której wsypujemy 400 g mąki pełnoziarnistej, łyżeczkę sody, cukru i soli. Następnie siekamy listki rozmarynu i również wsypujemy do miski. Wszystko mieszamy widelcem, a następnie wlewamy 250 ml maślanki. Ciasto rozrabiamy na początku widelcem, potem ugniatamy. Nie powinniśmy ugniatać dłużej niż pół minuty. Z masy formujemy nieduże kulki i układamy na papierze do pieczenia. Nacinamy je nożem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy je 20 minut w 200 stopniach. I tak oto w 30 minut mamy świetne i ciekawe śniadanie.
© All rights reserved