9 listopada 2017

Episode 222: Karolina Dziś Serwuje - Pierogi z pastą z ciecierzycy

Pierogi nadziewane pastą z ciecierzycy Sokołów „Z gruntu dobre”
ze smażoną cebulą i młodymi liśćmi szpinaku

Z ostatnich warsztatów z marką Sokołów wyniosłam wiele informacji na temat diety i żywienia osób w starszym wieku, w tym też kilka dobrych przepisów :) Jednym z nich chcę się z Wami podzielić, bo, po pierwsze, pierogi były przepyszne, po drugie, to naprawdę łatwe w wykonaniu danie. No, może poza lepieniem pierogów, co zabiera mimo wszystko kawał czasu ;) I tak sobie myślę, że skoro danie jest bez mięsa, można dołączyć takie pierogi do Wigilijnego stołu. A co najbardziej mi się podoba to, że chociaż jestem wielkim zwolennikiem robienia wszystkiego samemu, to zdecydowanie skład pasty od Sokołowa pozwala mi na odpuszczenie sobie tej części pracy :)



Składniki:

- Pasta warzywna z ciecierzycy Sokołów „Z gruntu dobre”- 200 g = 1 op.
- cebula - 50 g
- młode liście szpinaku - 100 g 
- mąka pszenna - 250 g 
- jaja - 1 szt.
- woda gotowana - 100 ml
- masło - 50 g 
- olej lniany - 2 łyżki
- natka pietruszki - 1/2 pęczka
- sól, świeżo mielony pieprz - do smaku

Sposób przygotowania:

Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, niewielką ilość oleju, sól oraz ciepłą wodę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki tak, aby powstało plastyczne ciasto. Odkładamy na krótki czas do lodówki. 
Na blacie posypanym mąką pszenną rozwałkowujemy ciasto na cienki placek. Okrągłym naczyniem lub metalowym pierścieniem wykrawamy placki o średnicy ok. 10 cm.

Farsz:
Na wykrojone ciasto układamy niewielką ilość pasty z ciecierzycy i formujemy pierogi. Gotujemy krótko we wrzącej, osolonej wodzie.

Dodatki:
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy z dodatkiem oleju lnianego, soli i świeżo mielonego pieprzu. Gdy zmiękną i nabiorą lekko złocistej barwy, zdejmujemy z ognia, dodajemy młode liście szpinaku. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 

Na patelni rozpuszczamy świeże masło, dodajemy 4-5 łyżek wody z pierogów, sól, świeżo mielony pieprz i drobno posiekaną natkę pietruszki. Ugotowane pierogi lub uszka dekorujemy przygotowanymi dodatkami. 
© All rights reserved