3 listopada 2017

Episode 221: Karolina Dziś Serwuje - Amerykańskie ciastka z czekoladą

Amerykańskie ciastka z czekoladą/Chocolate Chip Cookies

Do przygotowania tych słynnych ciastek zainspirował mnie Wedel, który w swoim repertuarze ma pyszne ciastka, Amerykanki, z wedlowską czekoladą. Tego typu ciastka to tradycyjny amerykański przepis, który zna każda Amerykańska gospodyni domowa. Ja bazowałam na przepisie znanej Marthy Stewart, ale musiałam go dostosować do naszych smaków. Amerykanie używają zdecydowanie za dużo cukru, a przecież mają całą gamę produktów, które mogą go zastąpić, jak właśnie chociażby syrop klonowy :) Ciastka świetnie pasują do kawy, można je nawet maczać w herbacie. A jeśli nie macie czasu na pieczenie, to ciastka od Wedla będą w sam raz ;)






Składniki:

- masło - 200 g
- cukier trzcinowy - 1/2 szkl.
- syrop klonowy - 3/4 szkl.
- jaja - 2 szt.
- sól - 1 łyżeczka
- ekstrakt wanilii - 2 łyżeczki (lub 1 laska wanilii)
- mąka pszenna - 2 szkl.
- soda oczyszczona - 1 łyżeczka
- czekolada gorzka - 1 tabliczka (polecam E. Wedel)

Sposób przygotowania:

Do przygotowania ciastek potrzebny nam będzie mikser. W jednym naczyniu łączymy mąkę i sodę oczyszczoną, w drugim ucieramy mikserem masło i cukier. Ważne, żeby masło było w temperaturze pokojowej. Następnie do masła dodajemy sól, jaja, ekstrakt wanilii i syrop klonowy.
Miksujemy aż składniki się połączą i powoli zaczynamy dodawać mąkę. Nie wsypujemy wszystkiego na raz, tylko partiami. Ciasto robi się lepkie i dość gęste, ale tak właśnie powinno wyglądać.
Na koniec kroimy czekoladę w drobną kostkę, musimy delikatnie wmieszać ją w masę. Przygotowujemy sobie blachę z piekarnika i wykładamy ją papierem do pieczenia. Z podanych proporcji wychodzi 3 blachy po 9 sztuk. Ciastka rosną i poszerzają się w trakcie pieczenia, dlatego nie może być ich zbyt dużo. Jedna łyżka masy to jedno ciastko. Blaszkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 12 do 15 minut. Ciasteczka są dobre, kiedy są ładnie zarumienione. Następnie wystawiamy blaszkę do ostygnięcia przynajmniej przez 5 minut i przekładamy ciastka do zamykanego naczynia. Są jednocześnie chrupiące i miękkie w środku, pięknie pachną i są naprawdę pyszne.

© All rights reserved