23 czerwca 2014

Episode 93: Karolina dziś Serwuje - Truskawkowe Smoothie

Truskawkowe Smoothie

Lista zalet truskawek jest dłuuuga. Oto kilka z nich:
- Truskawka posiada więcej witaminy C niż cytryna, czy grejpfrut.
- Zawarta w niej witamina PP reguluje m.in. dotlenienie krwi.
- W truskawkach znajduje się bogactwo soli organicznych, poprawiających przemianę materii i pektyn, oczyszczających jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływających na naturalną florę bakteryjną.
- Poprzez spalanie tłuszczów owoce te posiadają właściwości odtruwające i oczyszczające. Dzieje się tak za sprawą bromeliny, enzymu odpowiadającego za rozkład białka.
- Ze względu na wysoką zawartość żelaza są również ważnym składnikiem kobiecej diety. Ochronią przed anemią, wzmacniają organizm, wpływają odświeżająco na cerę i włosy.
- Truskawki, cebula i czosnek posiadają w swoim składzie ten sam, wyjątkowo cenny składnik : fitocydy. Są to związki o właściwościach bakteriobójczych, bardzo istotne np. podczas leczenia stanów zapalnych jamy ustnej.
A zatem moi Drodzy, jedzmy truskawki!



Składniki:

- truskawki - ok. 500 g
- mleko - 300 ml
- jogurt naturalny - 400 g
- kruszony lód
- świeża mięta

Sposób przygotowania:

Przygotowanie tego smoothie jest bardzo proste. Wystarczy mieć blender :) Miksujemy razem truskawki, mleko i jogurt, do momentu kiedy będą miały konsystencję bliską pitnego jogurtu. Serwujemy w schłodzonych wysokich szklankach, na których dno wrzucamy pokruszony lód, na wierch wlewamy nasze smoothie, a na koniec dekorujemy świeżą miętą. Smoothie możemy urozmaicić dodając jagody, banana lub kiwi. Jeśli uznacie, że wyszedł zbyt kwaśny, dodajcie trochę brązowego cukru.
                                                                                                                             © All rights reserved