15 października 2012

Episode 32: Karolina Dziś Serwuje - Słone paluszki domowej roboty

Słone paluszki domowej roboty

Domowe paluszki są na pewno znacznie lepsze od kupnych paluszków i jak w każdym z takich przypadków, są zdrowsze, bo sami decydujemy o tym co się znajduje w cieście. Można je serwować z solą, tak jak ja, ale też bez i na przykład podawać z dipem czosnkowym. Obie wersje pyszne i świetne na przyjęcia. 




Składniki:

- masło - 100 g
- woda - 50 ml
- mąka pszenna - 200 g
- proszek do pieczenia - pół łyżeczki
- sól - pół łyżeczki
- sól morska gruboziarnista

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i sól. Mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone na listki masło. Dobrze, żeby było miękkie. Zaczynamy wyrabiać ciasto i powoli dolewamy wodę. Gotowe ciasto nie przykleja się do ręki, jest nawet dość śliskie ze względu na zawarte w nim masło. 

Kolejny etap to wałkowanie paluszków i obtaczanie je w soli. W tym celu rozkładamy sobie kawałek folii aluminiowej i wysypujemy na nią sól morską. W tym samym czasie przygotowujemy też blachę do pieczenia i wykładamy ją papierem. Ciasto rwiemy i w rękach wałkujemy na w miarę cienkie paluszki. Taki paluszek obtaczamy w soli, ale niezbyt intensywnie. Paluszków nie podsypujemy mąką, bo nic się do nich nie przyklei. Paluszki układamy jeden obok drugiego na blasze. 

Gotowe paluszki pieczemy w 170 stopniach przez 15 min. Trzeba uważnie pilnować, żeby się nie spaliły. Wystarczy 1 lub 2 minuty za długo i już będzie za późno. Powodzenia!