31 października 2012

Episode 36: Karolina Dziś Serwuje - Sałatka z pulpecikami z dorsza

Sałatka z pulpecikami z dorsza

Ta sałatka to świetny sposób na lunch w pracy albo przekąskę na przyjęcie. Jest pożywna i zdrowa. Zawiera chudą rybę, dużo pietruszki i same naturalne składniki. Choć przygotowanie zajmuje trochę czasu, warto się poświęcić. 


































Składniki:

- filet z dorsza – 500 g
- koperek świeży – 1 pęczek
- natka pietruszki – 1 pęczek
- jaja – 2 szt.
- sałata lodowa – 1 szt.
- pomidorki koktajlowe – 250 g
- kiełki z brokuła i rzodkiewki – po 50 g
- cytryna – 1 szt.
- pomarańcza – 1 szt.
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- świeża mięta
- parmezan (opcjonalnie) – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania pulpecików, w tym celu wrzucamy filet dorsza do blendera i dokładnie mielimy. Do masy dodajemy posiekany koperek, pietruszkę oraz jajka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy, żeby składniki się połączyły. W między czasie zagotowujemy wodę w garnku i dodajemy pół łyżki soli. Z masy formujemy małe okrągłe pulpeciki i wrzucamy je do gotującej się wody. Podczas lepienia pulpetów, zwilżamy dłonie wodą, dzięki czemu, masa nie będzie się do nich przylepiać. Pulpeciki są gotowe, kiedy wypłyną na powierzchnię gotującej się wody. Powinno wyjść ok. 20 sztuk. 
W ładnej salaterce przygotowujemy porwaną sałatę lodową oraz pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Dodajemy kiełki.
Aby zrobić sos, do szklanki wyciskamy sok z całej pomarańczy oraz cytryny i mieszamy z oliwą z oliwek, 4 łyżki wystarczą. Dodajemy dwie szczypty soli i sporo świeżo mielonego pieprzu. Mieszamy do momentu, aż sos będzie jednolity.
Sałatę polewamy naszym dressingiem. Na wierzch wykładamy pulpeciki, a wszystko ozdabiamy listkami mięty. Możemy też posypać całość odrobiną parmezanu.
© All rights reserved