20 marca 2017

Episode 205: Karolina Dziś Serwuje - Placuszki z wędzonej makreli

Placuszki z wędzonej makreli

Czasami jest to zaskakujące, jak z prostych składników powstaje naprawdę pyszne i wręcz wykwintne danie. Na kotleciki z makreli natknęłam się w jednej z gazet i od razu wiedziałam, że je przygotuję. Świetny sposób na ciekawy obiad i przemycenie ryby w posiłku osobom (głównie dzieciom ;)), które za nimi nie przepadają. A, że żal zatrzymać taki dobry przepis tylko dla siebie, to podaję Wam go dalej ;)



Składniki:

- wędzona makrela - 1 szt.
- ziemniaki - 4 szt. (średniej wielkości)
- jaja - 2 szt.
- bułka tarta - 200 g
- szczypiorek - 1/2 pęczka
- sól, pieprz - do smaku
- olej rzepakowy - do smażenia

Sposób przygotowania:

Makrelę pozbawiamy ości i obieramy ze skóry. Przekładamy do malaksera lub blendera. Jedno z jaj gotujemy na twardo. Drugie pozostawiamy surowe. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Do makreli dodajemy jajko surowe, jajo ugotowanie oraz ugotowane ziemniaki. Dorzucamy garść lub dwie bułki tartej, odrobinę soli i sporo pieprzu. Miksujemy. Jeżeli nie posiadanie blendera ani malaksera, może jeszcze użyć maszynki do mielenia mięsa. Szczypiorek siekamy drobno i dodajemy do zmielonej masy, mieszamy. Pamiętajmy, żeby spróbować masę przed smażeniem i upewnić się, że jest dobrze doprawiona. Wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu (świetna do tego będzie patelnia z powłoką nieprzywierającą). Wystarczy po 2 min. z każdej strony. Kotleciki są bardzo delikatne, więc trzeba uważać przy ich obracaniu. Gotowe kotlety wykładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć ewentualny nadmiar tłuszczu. Możemy je serwować tradycyjnie z ziemniakami i surówką, czy marchewką duszoną. Ja jednak wybrałam lżejszą wersję z prostą sałatką z podstawowym winegretem. Dekorujemy szczypiorkiem.
© All rights reserved