18 maja 2015

Episode 121: Karolina Dziś Serwuje - Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku

Piękna zielona i smaczna wiosenna zupa z zielonego groszku. Można ją przyrządzić bardzo szybko, jeśli macie np. przygotowany wcześniej i zamrożony bulion. Zielony groszek jest dobrym źródłem błonnika, ma witaminę K, która wzmacnia kości, dostarcza też witamin A, C, E, B1, B2, B3, B6 oraz wapnia, magnezu, fosforu i żelaza. Posiada również duże ilości kwasu foliowego, który jest nam niezbędny, i wbrew powszechnym opiniom, nie jest tylko dla kobiet w ciąży. Wzmacnia odporność, chroni przed nowotworami, zapobiega anemii, a także pomaga przeciwdziałać depresji. Zatem jedzmy groszek!



Składniki:

- zielony groszek (świeży lub mrożony) - min. 500 g (może być więcej)
- bulion warzywny naturalny - 1 l
- cebula - 1 szt.
- czosnek - 4 ząbki
- masło - 1 łyżka
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od posiekania drobno cebulki i czosnku. Następnie w garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebulę i czosnek. Po 5 - 7 minutach dodajemy umyty groszek. Smażymy też ok. 5 min. Całość zalewamy bulionem i gotujemy przez 15 - 20 min. W tym czasie doprawiamy zupę odrobiną soli (jeśli bulion był solony, a zazwyczaj tak jest, nie trzeba solić zbyt mocno) i dużo świeżo mielonego pieprzu. Gotujemy przez kolejne 15 min. Na koniec zestawiamy zupę z ognia i za pomocą blendera miksujemy na krem. Jeżeli przeszkadzają Wam drobne łupinki, które czasem zostają mimo miksowania, należy zupę przecedzić przez sitko. Dla dekoracji możemy posypać zupę tartym parmezanem lub przygotować grzanki z razowego chleba.
                                                                                                                                    © All rights reserved