19 listopada 2012

Episode 39: Karolina Dziś Serwuje - Domowa nalewka pomarańczowo-cytrynowa

Domowa nalewka pomarańczowo-cytrynowa

Nie ma to jak dobra nalewka na rozgrzewkę. Moją ulubioną zawsze była cytrynówka mojej mamy, która nie ma sobie równych. Postanowiłam, że nie będę dokładnie kopiować jej przepisu, a pokażę Wam swój, trochę zmodyfikowany, ale równie smaczny. Cytrynówko-pomarańczówka, jak ją nazywam, ma świetny smak, cytrusowy zapach, a przede wszystkim ma moc. Jednak mimo tego, na drugi dzień nie musimy się martwić kacem.




Składniki na 0,5 l wódki:

- cytryny - 3 szt.
- pomarańcze - 1 szt.
- cukier - 0,5 szkl.
- wódka - 0,5 l

Sposób przygotowania:

Cytryny i pomarańczę kroimy w półplasterki i wrzucamy do zamykanego naczynia o pojemności min. 1 litra. Najlepszy będzie duży szklany słój. Dodajemy pół szklanki cukru. Następnie zlewamy wódką. Wszystko razem mieszamy, a cytryny i pomarańcze ugniatamy, żeby puściły sok. Jeśli mamy szczelne naczynie, można też potrząsać zawartością, żeby jak najwięcej cukru się rozpuściło. Tak zamknięte naczynie zostawiamy na 24 h. 


Na drugi dzień otwieramy i zlewamy nalewkę przez sitko do butelki lub butelek, w zależności od tego ile nam jej wyjdzie. Polecam już po zlaniu płynów, przełożyć owoce na bawełnianą ściereczkę i zwijając ją wycisnąć w ten sposób jak najwięcej soku owocowego.
Najlepiej smakuje schłodzona. 
                                                                                                                                  © All rights reserved