27 kwietnia 2017

Episode 208: Karolina Dziś Serwuje - Sernik na zimno z czekoladą karmelową i pistacjami

Sernik na zimno z czekoladą karmelową i pistacjami

Zwieńczeniem każdego dobrego obiadu lub kolacji powinien być pyszny deser. Nie zbyt ciężki, nie za słodki, ale po prostu smaczny. W naszym pięknym kraju tradycja deserów po obiedzie obowiązuje rzadko, u nas je się coś słodkiego do popołudniowej kawy :) I nie ma się co dziwić, po obfitym obiedzie, często składającym się z dwóch dań, zwyczajnie nikt nie ma ochoty na żadne ciasto ;) Dlatego mam dla Was propozycję, mniejsze porcje na główne i pierwsze danie, a wtedy spokojnie znajdzie się też miejsce na deser. A już na pewno na mój puszysty i leciutki sernik na zimno. W połączeniu ze słonymi pistacjami, które idealnie kontrastują z czekoladą karmelową, to po prostu bomba smaku. Bardzo polecam :)



Składniki:

- śmietanka 30% - 500 ml
- ser mascarpone - 2 op.
- galaretka o smaku kiwi - 2 op.
- czekolada karmelowa (polecam E.Wedel) - 2 tabliczki
- biszkopty - 1 op.
- pistacje solone - ok. 200 g

Sposób przygotowania:

Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone i delikatnie, na niskich obrotach łączymy je ze śmietanką. Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do masy śmietanowej powoli wlewamy przestudzoną galaretkę i bardzo delikatnie mieszamy łopatką. Cały czas uważamy, żeby śmietana się nie zważyła. Dzięki galaretce o smaku kiwi, masa nabierze ładnego miętowo-zielonego koloru. Na koniec, również bardzo delikatnie, dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy. Formę na ciasto lub blaszkę lekko smarujemy tłuszczem, najlepiej masłem, ale dosłownie odrobinę, żeby nie było wyczuwalne. Na dnie układamy biszkopty, zalewamy je masą i wyrównujemy całość łopatką. Pistacje pozbawiamy skorupek, lekko siekamy i posypujemy nimi cały deser. Sernik wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny, żeby się ściął.
© All rights reserved