12 maja 2017

Episode 209: Karolina Dziś Serwuje - Chleb bez mąki

Chleb bez mąki

Ekspresowy, mega zdrowy i dietetyczny. Dla wszystkich, którzy unikają mącznych produktów, ale też nie wyobrażają sobie życia bez pieczywa. Jedynym skomplikowanym elementem naszego chleba jest zmielone siemię lniane. Jeżeli nie macie w pobliżu sklepu ze zdrową żywnością, gdzie można takie kupić, to jedynym rozwiązaniem będzie młynek do kawy. Ja specjalnie zaopatrzyłam się w taki właśnie niedawno, działa bezbłędnie, a i też chleb robię dość często i zmielone siemię jest mi potrzebne na bieżąco. Niestety nie zadziała żaden blender, malakser czy inny mikser, sprawdzałam ;) Chlebek najlepiej smakuje z domowej roboty świeżym masłem. Nic więcej do szczęścia nam nie trzeba :)



Składniki:

- zmielone siemię lniane - 10 łyżek
- siemię lniane ziarna - 1/2 szklanki
- pestki słonecznika - 1 szkl.
- pestki dyni - 3/4 szkl.
- płatki owsiane pełnoziarniste - 1 i 1/2 szkl.
- sól morska - 1 łyżeczka
- syrop klonowy - 1 łyżka (ewentualnie miód)
- olej rzepakowy - 5 łyżek
- woda - 1 i 1/2 szkl.

Sposób przygotowania:

Wszystkie ziarna i zmielone siemię wsypujemy do miski. Dodajemy sól, syrop klonowy i olej. Zalewamy wszystko wodą, mieszamy i odkładamy na ok. 2 godziny, aż wszystkie składniki napęcznieją od wody. Formę do pieczenia (keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy olejem. Przekładamy namoczone ziarna i porządnie ugniatamy, żeby chleb być 'ścisły'. Pieczemy przez 60 min. w 180°C bez termoobiegu. Po upieczeniu zostawiamy chleb do ostygnięcia. Nie można go kroić wcześniej, bo zacznie się rozpadać. Chleb bez mąki trzeba przechowywać w lodówce. Niestety, jeżeli stoi poza lodówką zbyt długo istnieje ryzyko pleśni.
© All rights reserved