2 listopada 2015

Episode 145: Karolina Dziś Serwuje - Tosty Francuskie z pieczywa żytniego

Tosty Francuskie z pieczywa żytniego

Tosty francuskie były już znane w IV w. Tak naprawdę mają wiele nazw: tosty niemieckie, francuskie, cygańskie, hiszpańskie czy jako 'eggy bread' w wolnym tłumaczeniu, jajeczny chleb. Nieważne jednak jak je nazywać, ważne, że smakują ludziom na całym świecie i zasada ich przygotowania jest ta sama: chleb obtoczony w jajku. Mogą być podawane na słono lub na słodko. To pyszne danie jest, przede wszystkim, idealne na śniadanie: pożywne i smaczne. W związku z tym, że w sklepach LIDL pojawiło się ostatnio świetne pieczywo żytnie, od razu w kromkach, postanowiłam je wykorzystać do przygotowania mojej zdrowej wersji tostów francuskich. Pamiętajcie #JedzZdrowo i #BezKonserwantów ;)



Składniki:

- pieczywo ze 100% mąki żytniej (dostępne w sklepach LIDL) - 2 kromki (na jedną osobę)
- jaja z chowu na wolnym wybiegu - 2 szt.
- mleko - 5 łyżek
- świeża bazylia - 1 garść
- świeże oregano - 1 garść
- czosnek - 2 ząbki
- sól
- pieprz
- masło (min. 80%) - 50 g

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od rozbełtania jajek z mlekiem. Następnie dodajemy do nich posiekaną bazylię i oregano. Dwa ząbki czosnku obieramy i wyciskamy do jajek. Doprawiamy dwoma szczyptami soli i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Nasze żytnie kromki dokładnie obtaczamy w przygotowanej panierce. Pozwalamy wręcz, aby pieczywo nasiąknęło. Na porządnie rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło. Tosty smażymy razem lub pojedynczo po 3 min. z każdej strony. Bardzo dobrze smakują same, ale jeżeli zabraknie Wam sosu, bardzo dobrze sprawdzi się sos jogurtowo-czosnkowy lub salsa pomidorowa. Przygotowanie tego śniadania zajmuje nie więcej niż 20 min., a jest to coś nowego i niespotykanego. Gotowe grzanki wykładamy na talerz i dekorujemy ziołami.
© All rights reserved