23 lutego 2014

Episode 82: Karolina Dziś Serwuje - Faszerowane bakłażany

Faszerowane bakłażany

Czy wiecie, że prawidłową nazwą bakłażana jest psianka podłużna? ;) Tak, też bym na to nie wpadła... Nieważne jednak jak go nazwiemy grunt, że jest bardzo smaczny i zdrowy, a dodatkowo jest uważany za afrodyzjak. Co ciekawe zawsze kojarzył mi się z kuchnią włoską, ale okazuje się, że pochodzi z Afryki i Indii. Nie odbiegając dalej od tematu, dziś proponuję Wam moją wersję użycia tego owocu. Enjoy :)

Składniki:

- bakłażan - 2 szt.
- mięso mielone z indyka - 500 g
- czosnek - 4 ząbki
- pomidorki koktajlowe
- kapary
- ser mozzarella - 1 kulka
- oliwa z oliwek
- zioła prowansalskie
- świeża bazylia
- sól morska
- pieprz

Sposób przygotowania:

Bakłażany kroimy na pół i wydrążamy środek za pomocą łyżki, uważając żeby nie przebić dna. Wyjęty miąższ kroimy w kostkę. Podsmażamy go na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Następnie dodajemy mięso i wyciśnięte 4 ząbki czosnku. Wszystko podsmażamy przez ok. 10 min. Na koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem (dwie szczypty soli) oraz ziołami prowansalskimi. Przygotowane 'łódeczki' z bakłażanów nasączamy odrobinę oliwą. Pomidorki koktajlowe (10/12 sztuk) kroimy w ćwiartkę i dodajemy do usmażonego mięsa, dodatkowo dodajemy garść kaparów. Mieszamy i układamy nadzienie w połówkach bakłażanów. Przekładamy gotowe bakłażany do naczynia żaroodpornego lub formy do pieczenia wyłożonej folią aluminiową. Na koniec na wierzchu układamy kawałki mozzarelli i pieczemy całość przez 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu ozdabiamy nasze bakłażany listkami bazylii. Polecam podawać je z grzankami z włoskiej ciabaty posmarowanej oliwą i czosnkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz