17 września 2015

Episode 138: Karolina Dziś Serwuje - Zapiekanka makaronowa z brokułami, boczkiem, pomidorkami i mozzarellą

Zapiekanka makaronowa z brokułami, boczkiem, pomidorkami i mozzarellą

Szybkie, sycące danie, które każdy z Was może przygotować w domu. Mnie, do to tego dania, zainspirował bardzo ciekawy makaron, który znalazłam w Lidlu podczas tygodnia włoskiego. Nazywa się Armoniche Pasta all'uovo, ale możecie użyć każdego dużego karbowanego makaronu, jak np. rigatoni, penne czy farfalle (kokardki).



Składniki:

- makaron karbowany - 500 g
- pomidorki koktajlowe - 250 g
- ser mozzarella w małych kulkach - 125 g
- boczek parzony - 6 plastrów
- cebula - 1 szt.
- brokuł - 1 szt.
- śmietanka 30% - 250 ml
- jajka - 2 szt.
- tymianek suszony -1 łyżka
- ser twardy tarty np. cheddar lub parmezan - 2 łyżki
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Do naszej zapiekanki, będziemy potrzebować dużego naczynia żaroodpornego. Makaron gotujemy przez 5 min. w osolonej wodzie i odcedzamy. Cebulę siekamy drobno, boczek kroimy w paski, a następnie oba składniki lekko podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy z oliwek, wystarczy 5 / 7 min. Brokuła dokładnie oczyszczamy i oddzielamy różyczki. Pomidorki koktajlowe oraz kulki mozzarelli, kroimy na pół. Przekładamy nasz makaron do naczynia żaroodpornego, w którym mieszamy go z boczkiem i cebulką. Na wierzchu układamy różyczki brokuła (różyczki nie powinny być zbyt duże, żeby zmiękły podczas pieczenia), połówki pomidorków i mozzarelli. Śmietankę mieszamy z dwoma jajkami za pomocą trzepaczki. Doprawiamy na oko solą i pieprzem ( maks. pół łyżeczki soli i pieprzu) oraz wsypujemy suszony tymianek. Mieszamy raz jeszcze i takim sosem zalewamy zapiekankę. Na koniec posypujemy całość tartym serem. Ja użyłam cheddar'u, ale może być to inny twardy ser. Pieczemy najpierw przez 25 min. w 180 stopniach w termoobiegu, a następnie 15 min. w funkcji grill.
                                                                                                                                      © All rights reserved