15 lipca 2012

Episode 5: Karolina Dziś Serwuje - Zupa krem z czerwonej fasoli

Zupa krem z czerwonej fasoli

Pamiętacie jak pisałam, że oprócz włoskiej kuchni uwielbiam kuchnię meksykańską? Otóż właśnie, przynajmniej częściowo, Wam to dzisiaj udowodnię :) Korzystając z okazji, że urządzam jutro małe przyjęcie rodzinne, postanowiłam, że przygotuję coś niestandardowego. Nie zawsze muszą być przecież flaki albo rosół... Swoją drogą lubię jedno i drugie :) Niektórym może się wydawać, że taka zupa jest trudna. Nic bardziej mylnego! Spróbujcie.



Składniki:

- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 marchewka
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- bulion warzywny - 2 l
- kwaśna śmietana
- świeża mięta
- odrobina oliwy z oliwek
- ostra papryczka chilli
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania warzyw. Kroimy marchewkę, cebulę i czosnek. Potem przygotowujemy ok. 2 l bulionu warzywnego. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojone warzywa. Podsmażamy ok. 5 min. i zalewamy bulionem. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie i wtedy dodajemy 2 puszki czerwonej fasoli (ja korzystam z Bonduelle). Doprawiamy zupę solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Potem już tylko czekamy aż wszystko razem się zagotuje i zdejmujemy z ognia. Tradycyjnie, w czasie gotowania powinno się dodać ostrą papryczkę, ale nie jest to obowiązkowe. Czekamy aż zupa wystygnie i wtedy miksujemy ją blenderem. Musi być aksamitna, bez żadnych grudek. Gotowy krem podajemy z łyżką śmietany i listkami mięty.
© All rights reserved