15 lipca 2012

Episode 5: Karolina Dziś Serwuje - Zupa krem z czerwonej fasoli

Zupa krem z czerwonej fasoli

Pamiętacie, jak pisałam, że oprócz włoskiej kuchni uwielbiam kuchnię meksykańską? Właśnie ten przepis jest jednym z moich meksykańskich inspiracji. Korzystając z okazji, że urządzam jutro małe przyjęcie rodzinne, postanowiłam, że przygotuję coś niestandardowego. Nie zawsze muszą być przecież flaki albo rosół... Swoją drogą, bardzo lubię jedno i drugie. Niektórym może się wydawać, że taka zupa jest trudna. Nic bardziej mylnego, ta zupa jest pyszna i ekspresowa.



Składniki:

- 4 puszki czerwonej fasoli
- 2 marchewki
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- bulion warzywny - ok. 2 l
- kwaśna śmietana lub jogurt naturalny gęsty
- świeża mięta lub natka pietruszki
- odrobina oliwy z oliwek
- ostra papryczka chilli - opcjonalnie
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania warzyw. Kroimy w kawałki marchewkę, cebulę i czosnek siekamy dość drobno. Przygotowujemy ok. 2 l bulionu warzywnego, może być domowy lub z esencji.

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojone warzywa. Podsmażamy ok. 5 min. i zalewamy bulionem. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie i wtedy dodajemy 2 puszki czerwonej fasoli (ja korzystam z Bonduelle).

Doprawiamy zupę solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Potem już tylko czekamy aż wszystko razem się zagotuje i zdejmujemy z ognia.

Tradycyjnie, w czasie gotowania powinno się dodać ostrą papryczkę, ale nie jest to obowiązkowe.

Czekamy aż zupa trochę wystygnie i wtedy miksujemy ją blenderem. Musi być aksamitna, bez żadnych grudek. Gotowy krem podajemy z łyżką śmietany lub jogurtu i listkami świeżych ziół.

© All rights reserved