6 maja 2015

Episode 118: Karolina Dziś Serwuje - Pita z warzywami, fetą i śledziem oraz z sosem tzatziki

Pita z warzywami, fetą i śledziem podawana z sosem tzatziki

Być może połączenie greckiego chleba pita i sera feta ze zwykłym śledziem, wyda Wam się nieporozumieniem, ale gwarantuję Wam, że tak nie jest :) Oczywiście, świetnie też będzie pasowała do tego zestawu biała ryba, owoce morza lub kurczak, ja jednak polecam mój sposób. Kuchnia grecka ma w sobie wiele ciekawych smaków i nieodkrytych tajemnic, które mam nadzieję uda mi się Wam przedstawić, chociaż w części, poprzez kilka moich przepisów, z tym na czele. Tak jak w Polsce do śledzia pasuje wódka, tak do mojej greckiej wersji proponuję ich słynne ouzo ;)



Składniki:

PITA
- mąka pszenna tortowa - 3 szkl.
- drożdże suche - 10 g
- woda letnia - 1 i 1/4 szkl.
- sól - 1 łyżeczka

NADZIENIE
- filety śledziowe w zalewie - 500 g
- ser feta - 250 g
- papryka żółta - 1 szt.
- awokado - 1 szt.
- cebula fioletowa - 1 szt.
- sałata lodowa - 1/2 główki
- papryczka chilli czerwona - 1 szt.
- oliwa z oliwek
- pieprz

TZATZIKI
- jogurt grecki - 400 g
- czosnek - 1 ząbek
- ogórek świeży - 1 szt. (duży)
- cytryna - 1 szt.
- koperek - 1 łyżka
- sól

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania ciasta na nasze pity. Mąkę przesiewamy i mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy sól i powoli wlewamy wodę, mieszając ją z mąką za pomocą widelca. Następnie wyrabiamy ciasto ręcznie, trwa to do 10 min. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 min do 1,5 godziny.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Filety śledziowe dokładnie płuczemy, kilka razy. Możemy je nawet namoczyć wcześniej, żeby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie kroimy je w kawałki o szerokości nie większej niż 1,5 cm. Muszą to być dość cienkie paski.

Paprykę i awokado również kroimy w paseczki. Cebulę kroimy w piórka, a papryczkę chilli siekamy drobno, nie pozbawiając jej pestek. Sałatę lodową możemy porwać na nieduże kawałki, ale też możemy ją zwyczajnie pokroić. Fetę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy, doprawiamy oliwą i pieprzem. Nie dodajemy soli, ze względu na obecność śledzi i fety, które są już wystarczająco słone.

Zostaje nam teraz do przygotowania sos tzatziki. W tym celu musimy zetrzeć ogórek na grubych oczkach i połączyć z jogurtem. Doprawiamy wyciśniętym ząbkiem czosnku, sokiem z cytryny oraz szczyptą soli. Na koniec mieszamy całość ze świeżym koperkiem.

Po wyrośnięciu, ciasto na pitę formujemy w wałek, od którego odkrawamy plastry o grubości 2 do 3 cm. Takie kawałki ugniatamy dłońmi lub wałkujemy na krążki (wielkości mini pizzy, średnica ok. 15 cm). Przy wykonywaniu tych czynności, pamiętajmy o opruszaniu ciasta i blatu mąką. Gotowe krążki układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w wysokiej temperaturze 200 lub 220 stopni, przez maksymalnie 15 minut. Pity podczas pieczenia pęcznieją i lekko się rumienią. Po wyciągnięciu muszą chwilę ostygnąć. Następnie musimy wykroić w nich 'kieszonkę', którą wypełniamy przygotowanym wcześniej farszem. Całość polewamy lub maczamy w tzatziki.
                                                                                                                                   © All rights reserved