1 kwietnia 2015

Episode 115: Karolina Dziś Serwuje - Makaron Tagliatellle z bazyliowym pesto

Makaron Tagliatelle z bazyliowym pesto

Przepis powstał kilka lat temu, kiedy to okazało się, że mam w lodówce tylko kilka słoików z przetworami i gdzieś w zapasie makaron, a głód wzywał. Od tamtej pory 'makaron pesto', jak to danie nazywamy, stał się bardzo popularny, zarówno wśród moich znajomych, jak i w rodzinie, i tak jest do tej pory.Właściwie jest to przepis na sałatkę z makaronu, ponieważ je się go na zimno. Jest to bardzo włoskie danie, bo używamy pełnego zbioru sztandarowych włoskich składników. Przygotowanie mojego przepisu nie zabiera dużo czasu, a efekt jest świetny, zwłaszcza z domowej roboty pesto.



Składniki:

- makaron tagliatelle zwykły lub pełnoziarnisty - 1 op.
- oliwki czarne - średniej wielkości słoik ok. 350 g
- oliwki zielone - średniej wielkości słoik ok. 350 g
- kapary - 100 - 150 g
- pomidory suszone w oliwie - 1 słoik do 300 g
- pesto gotowe lub domowej roboty:

PESTO

- bazylia świeża - 1 doniczka
- orzechy pinii, nerkowce lub ziemne - 2 garście
- czosnek - 1 lub 2 ząbki czosnku (w zależności od upodobań)
- ser twardy typu parmezan, grana padano, pecorino lub cheddar - 1 łyżka
- oliwa z oliwek - 1/3 szklanki
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania pesto. Wszystkie wyżej wymienione składniki, poza solą i pieprzem, wkładamy do malaksera i mielimy bardzo drobno, następnie próbujemy i doprawiamy do smaku. Jeżeli uznacie, że pesto jest zbyt gęste, wystarczy dolać trochę więcej oliwy. Oliwki kroimy na połówki, pomidory odcedzamy i kroimy na drobne kawałki, kapary zostawiamy w całości. Makaron gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie, trwa to nie więcej niż 8 minut. Gotowe wstążki odcedzamy, lekko opłukujemy zimną wodą, żeby straciły trochę temperatury i polewamy naszym pesto. Na koniec wrzucamy pokrojone warzywa i dokładnie mieszamy, tak aby pesto 'oblepiło' każdą wstążkę makaronu.
                                                                                                                                    © All rights reserved