12 czerwca 2015

Episode 125: Karolina Dziś Serwuje - Czarna fasola z awokado i fetą w miseczce z tortilli

Czarna fasola z awokado i fetą w miseczce z tortilli

Cudowne, sycące i smaczne danie bez mięsa, świetnie nadające się na obiad. Pomysł zaczerpnęłam z programu Gordona Ramsay'a, bo koniecznie chciałam spróbować połączenia fasoli, awokado i fety. Nie spodziewałam się, że to będzie aż taki dobry miks. A co powinniśmy wiedzieć o czarnej fasoli: Fasola czarna ma właściwości przeciwutleniające, dzięki zawartości antocyjanów nadających jej ciemną barwę. Fasola czarna ma bogactwo protein, błonnika, molibdenu, cynku i miedzi, posiada również właściwości chroniące nasz organizm przed starzeniem się i degeneracją. Wszystko dzięki antocyjanom, jest to rodzaj flawonoidów, nadający roślinom niebieski i czerwony kolor. Można go znaleźć m. in. w śliwkach suszonych, jagodach, czarnej porzeczce, malinach, czerwonych winogronach, a także właśnie w czarnej fasoli.



Składniki:

- czarna fasola - 400 g (ugotowana lub z puszki)
- cebula - 2 szt.
- czosnek - 2 ząbki
- papryczka chilli - 1 szt.
- awokado - 1 szt.
- ser feta - 250 g
- placki tortilla - 6 szt.
- natka pietruszki
- olej słonecznikowy oraz olej słonecznikowy z chipotle (dostępny często podczas tygodnia meksykańskiego w Lidlu)
- majeranek suszony
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Na patelnię wlewany łyżkę oleju z chipotle (chiotle to wędzona ostra papryka) oraz dwie łyżki oleju słonecznikowego, Zaczynamy od podsmażenia drobno pokrojonego czosnku i papryczki chilli. Następnie dodajemy posiekaną cebulę. Podsmażamy przez 5 do 7 minut na niezbyt mocnym ogniu. Nie chcemy, żeby nam się coś przypaliło. Na koniec dodajemy fasolę i doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Pozostawiamy na ogniu do 10 min. od czasu do czasu mieszając. W między czasie musimy sobie przygotować nasze miseczki. W tym celu potrzebna jest forma do pieczenia babki albo inna zbliżona kształtem. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, w formie układamy placek tortilli, tak żeby w miarę możliwości przyjął jej kształt i pieczemy przez ok. 5 min. Kiedy rogi tortilli już brązowieją, wyjmujemy ją, wykładamy na drewnianą deskę i pozwalamy ostygnąć i stwardnieć do końca. W trakcie smażenia fasoli, przygotowujemy pozostałe składniki: obieramy i kroimy awokado (musi być miękkie), kroimy fetę oraz siekamy natkę pietruszki. Kiedy mamy już nasze miseczki, możemy podawać danie. Na dno miseczki układamy fasolę, na nią kilka kawałków awokado oraz fety, a na koniec posypujemy natką.
                                                                                                                                    © All rights reserved