4 października 2012

Episode 26: Karolina Dziś Serwuje - Pałeczki kurczaka w mango podawane z batatami

Pałeczki kurczaka w mango podawane z batatami

Kurczak z mango, to kolejne nietypowe połączenie, które zdecydowałam się podać. Natomiast chęci na spróbowanie batatów (czyli słodkich ziemniaków) nabrałam podczas oglądania jednego z moich ulubionych programów telewizyjnych: Zapraszam do stołu. Jest to oryginalna wersja polskiego programu Ugotowani. Brytyjska wersja jest jednak o tyle ciekawsza, że uczestnicy korzystają ze składników, które u nas nie są jeszcze tak popularne, a często nawet trudno dostępne. 




Składniki:

KURCZAK
- nóżki kurczaka - 8 sztuk (maks 10)
- mango - 1 szt. średniej wielkości
- limonka - 1 szt. (skórka i sok)
- białe wino - 1 kieliszek
- musztarda (delikatesowa lub sarepska) - 2 łyżeczki
- miód - 6 łyżeczek
- czosnek - 2 ząbki
- sól, pieprz

DODATKI
- bataty - 2 sztuki
- sałata rzymska baby - 2 główki
- jogurt typu greckiego - 400 g
- limonka - 1 szt.
- sól, pieprz
- masło

Sposób przygotowania:

Na początku marynujemy nóżki kurczaka, powinny się marynować kilka godzin. Jeśli jednak nie mamy dużo czasu, to minimum 30 min. Wybieramy naczynie, w którym przygotujemy marynatę. Mango obieramy i drobno kroimy. Jeśli posiadacie blender albo krajarkę elektryczną to polecam. Do tego wyciskamy 2 ząbki czosnku. Następnie dodajemy 6 łyżeczek miodu, kieliszek białego wina, 2 łyżeczki musztardy i ścieramy skórkę z całej limonki i wyciskamy z niej cały sok, mieszamy. Zanim zalejemy kurczaka marynatą musimy go posolić i popieprzyć. Polewamy mieszanką pałeczki kurczaka, tak aby każda była w niej zanurzona.

Po odpowiednim czasie przekładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego, zalewamy marynatą i przykrywamy wszystko folią aluminiową. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180°C przez ok. 1 godzinę.

W czasie, gdy kurczak się piecze przygotowujemy bataty. Należy je obrać i pokroić w ćwiartki. Bataty konsystencją i nawet smakiem przypominają marchew, także powinny się gotować nawet 30 min. Kiedy są gotowe, odcedzamy je z wody i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy dwie łyżki masła i ugniatamy na puree.

Do całego dania możemy też przygotować sałatę rzymską z dresingiem, który zrobiłam z jogurtu greckiego. Jogurt połączyłam z sokiem i skórką z limonki, a także odrobiny pieprzu. Kwaskowatość sałaty świetnie niwelowała słodkość batatów i kurczaka.

© All rights reserved