23 września 2016

Episode 192: Karolina Dziś Serwuje - Domowy Ketchup

Domowy Ketchup

W mojej kuchni staram się przygotowywać jak najwięcej rzeczy samemu. Dzięki temu mam pewność, że to, co serwuję jest naprawdę dobrej jakości. A poza tym, nie ma co ukrywać, że czerpię też dużą satysfakcję z faktu, że tak wiele potraw potrafię zrobić sama ;) Nie inaczej było z ketchupem. Z okazji ostatniego letniego grilla, zdecydowałam się przygotować wszystkie sosy do mięsa samodzielnie. Oprócz ketchupu, zrobiłam też musztardę, sos barbecue, na który przepis znajdziecie TUTAJ, domowej roboty PESTO Z BAZYLII, a także domowy sos aioli. To wszystko razem, podane do dobrej swojskiej kiełbasy z grilla, zrobiło po prostu furorę :) Dziś zamieszczam zatem dla Was przepis na domowej roboty ketchup, a w najbliższym czasie podzielę się też przepisami na musztardę i sos aioli.



Składniki:

- pomidory śliwkowe – 1 kg
- papryka czerwona – 1 szt.
- cebula – 1 duża szt.
- czosnek – 2 lub 3 ząbki
- ocet jabłkowy – ok. 70 ml (4, 5 łyżek)
- cukier albo miód – do smaku
- sól – do smaku
- papryka słodka mielona – 1 łyżeczka
- papryczka ostra chilli - opcjonalnie

Sposób przygotowania:


Pomidory obieramy ze skórki. Najłatwiej to zrobić nacinając pomidory i zalewając je wrzątkiem. Potem, zaczynając od miejsca nacięcia, ściągamy skórę. Wycinamy także twarde szypułki. Paprykę grillujemy na szybko w piekarniku, żeby również jej skórka nam łatwo zeszła. Teraz potrzebujemy użyć blendera lub innego dobrego siekacza. Pomidory, paprykę, cebulę i czosnek dokładnie miksujemy. Jeżeli chcemy, aby nasz ketchup był pikantny dodajemy także jedną papryczkę chilli. Przelewamy całość do rondelka i zaczynamy gotować. Dodajemy ocet, miód, słodką paprykę do smaku. Pomidory gotujemy dopóki woda nie odparuje i sos nie zgęstnieje. Trwa to ok. 30 min. Na koniec doprawiamy solą. Ja dla pewności, po odparowaniu płynów, zmiksowałam ketchup raz jeszcze, żeby nie było w nim nawet najmniejszych grudek. Sos przekładamy do wyparzonych słoików. Możemy go zawekować, jeśli robimy go na zapas. Po otwarciu słoika, ketchup będzie dobry nawet kilka tygodni.
© All rights reserved